Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Голова Комітету з біоетики та етичних питань взяв участь у роботі XI міжнародного київського літнього богословського інституту

7 серпня, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, голова Комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді УПЦ єпископ Макарівський Іларій взяв участь у роботі XI міжнародного київського літнього богословського інституту (КЛБІ), що проходить у духовно-просвітницькому й соціальному центрі «Ковчег» при парафії преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району Київської області.
Владика Іларій взяв участь у лекції декана факультету психології Православного російського гуманітарного університету протоієрея Петра Коломейцева (Москва), присвяченій темі аскетики та психології, та дискусії навколо неї. Його Преосвященство поспілкувався з викладачами, слухачами, організаторами інституту, зокрема, з директором науково-видавничого об’єднання «Дух і літера» Костянтином Сіговим та виконувачем обов’язків прес-секретаря Макарівського вікаріатства, настоятелем храму преподобної Параскеви Сербської архімандритом Філаретом (Єгоровим).
Голова Комітету з біоетики та етичних питань відзначив, що літній богословський інститут – дуже важлива справа, і її потрібно продовжувати. Адже вона уможливлює спілкування однодумців, які вносять живий струмінь у наше світосприйняття й відновлюють той християнський світогляд, який сьогодні так необхідний.
Цьогоріч в інституті, загальною темою якого є «Передання та переклад», беруть участь студенти й викладачі – богослови, філософи, культурологи, фахівці гуманітарної думки та соціальні працівники з України та інших країн. Серед них ректор Паризької духовної семінарії Сан-Сюльпіс священик Дідьє Берте, декан факультету психології Православного російського гуманітарного університету протоієрей Петро Коломейцев (Москва), професор літератури Свято-Тихонівського православного університету Ірина Багратіон-Мухранелі (Москва), викладач філософії Харківського державного університету ім. М. Каразіна та Об’єднаної богословської аспірантури Руської Православної Церкви ім. свв. Кирила і Мефодія Олександр Філоненко, професор культурології Одеського національного університету ім. І. Мєчникова Інна Голубович, викладачі КДАіС протоієрей Ростислав Снігірьов та Ілля Бей, секретар Всеукраїнського православного педагогічного товариства протоієрей Богдан Огульчанський, керівник кліросної школи Архангело-Михайлівського Звіринецького монастиря диякон Святослав Сьомак, редактор телеканалу «Глас» Ольга Целюх, музико- та мистецтвознавець Алла Вайсбанд (Німеччина), волонтери з Франції, Колумбії, США.
В інституті також діє «Дитяча Академія», де діти та підлітки займаються за окремою програмою: біблійні заняття, літургійні заняття, іконопис, науковий та поетичний клуби, різноманітні майстер-класи. Їх проводять як спеціально запрошені викладачі, так і ті, хто читає лекції у «дорослій» програмі. Таким чином, КЛБІ у церковній та сімейній атмосфері зближує старше та молодше покоління.

****
Київські літні богословські інститути відбуваються вже одинадцятий рік поспіль з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира. Організатори Інституту – Центр св. Климента «Спілкування та діалог культур», науково-видавниче об’єднання «Дух і літера», Центр європейських гуманітарних досліджень НаУКМА. Заняття КЛБІ звернені до всіх, хто прагне розширити свій богословський, філософський та культурний світогляд. Слухачами КЛБІ є переважно студенти, випускники та викладачі світських та духовних навчальних закладів з України та інших країн і всі зацікавлені у підвищенні рівня богословських знань. Окрему програму розроблено для дітей, які навчаються разом з дорослими за особливою методою.