Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Відбулась Хресна хода до місця явлення Божої Матері в Іосафатовій долині

15 серпня виповнилося 90 років від дня, коли на Подільську землю зійшла Пресвята Богородиця. Майже століття тому Богоматір явилася простому пастуху. Але своїми словами «Христа славте – хрести ставте.» Діва Марія сколихнула серця не одного покоління. З тих пір на Іосафатову долину, що поблизу с. Голинченці Шаргородського району Вінницької області, один за одним віряни почали приносити та встановлювати хрести. Ні вбогість тогочасного населення, ні радянський богоборчий період, ні сучасні матеріальні приорітети в суспільстві не перебороли слів та настанов Пресвятої Богородиці. Дотепер Іосафатова долина уквітчується розп’яттями, в прославлення Того, Котрий був розіп’ятий за нас і заради спокутування наших гріхів.
В 90-річний ювілей, традиційно 15 серпня, до святого місця прибули прочани з різних куточків України та ближнього зарубіжжя. Усі вони пройшли хресною ходою, несучи на долину свої хрести та підносячи молитву до Господа, від Свято-Димитріївського храму с. Голинченці до місця явлення Богородиці – Іосафатової долини. Там відбулася Божественна літургія за участі архіпастирів та духовенства Української ПравославноїЦеркви. Богослужіння очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Його Високопреосвященству співслужили архієпископи: Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Уманський і Звенигородський Пантелеімон; та єпископи: Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, Конотопський і Глухівський Роман, духовенство єпархій Вінницької області та гості з інших єпархій України, Росії, Молдови. Загалом у хресній ході та Богослужінні взяло участь близько тридцяти тисяч паломників. Літургія супроводжувалась чудовим співом чоловічого хору з Почаєва.
Після літургії владика Симеон звернувся до пастви з проповіддю. Архіпастир зазначив, що силами християн велика Подільська святиня зараз відроджується та народ Божий отримує змогу славити Господа по благословенню Пресвятої Богородиці. Також владика подякував представникам влади, які прибули на літургію, за їхній вклад у відродження Іосафатової долини та Подільських святинь загалом. Митрополит відмітив гарний стан доріг та збудований новий вівтар для богослужінь. Будівництво відбулося силами влади та стараннями намісника Шаргородського чоловічого монастиря архімандрита Кіпріана. Шаргородська чоловіча обитель опікується благоустроєм долини. Архієпископ Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт приєднався до слів владики та подякував усім присутнім за спільну молитву. Насамкінець слово мали Народний депутат України Джига Микола Іванович, замісник голови Вінницької обласної Ради: Медведєв Юрій Вікторович, голова Шаргородської райдержадміністрації Слободянюк Микола Іванович.
Після цього всі прочани встановили принесені хрести, мали змогу набрати святої води з цілющих джерел. Також бажаючі змогли і окунутися в цілющі води в нещодавно збудованій купальні. Митрополит Симеон наостанок оглянув хрести в долині, купальню, благословив та поспілкувався з паломниками.