Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЗНЕСЕНСК. Відбулось освячення дзвонів в с.Новокрасне

4 серпня, після Божественної літургії, настоятелем храму Успіння Пресвятої Богородиці прот. Віталієм Демчуком було освячено дзвони.
Минуле має багато таємниць. Одна з них пов’язана із долею дзвонів, які були зняті з дзвіниці храму в роки голодомору.
«Мелодійні дзвони були в Новокрасненській церкві. Як почнуть дзвонити, то аж у сусіднх селах було чути. Багато різних мелодій вигравали вони. Жителі села вже не тільки звикли до дзвонів, але й вміли розрізняти: де «утреня», де вечірню молитву дзвонять, а коли покійника відспівують. Та й по виду були красиві: золотисті, блискучі; коли сонце попадало своїм проміннями на дзвіницю – здавалося над церквою запалюється нове сонце, а по всьому колу дзвонів – орнамент красивий, з малюнками і написами старовинною мовою. Любили новокрасненці свої дзвони і пишалися ними – ніде таких не було. Але прийшов страшний голод в 1932 році – люди помирали сім’ями, навіть випадки людожерства були. А влада нічим не могла допомогти: ні хліба, ні грошей в Україні не було, І тоді вирішили продати дзвони кудись в Америку, а на виручені гроші купити хліба.
Вночі зняли дзвони і повезли на станцію Бандурка , а там на поїзді в Германію, а потім в Америку. Американці багато заплатили грошей, а на ці гроші купили цілий ешелон зерна; тільки не попало це зерно в Новокрасне – місцеві куркулі заховали хліб і село було занесено на «чорну дошку», тобто позбавлене державної підтримки. Але все одно ешелон хліба прийшов в Україну і врятувалося від голоду багато людей в інших селах.»
І ось, Божою милістю, над храмом знову будуть лунати звуки церковних дзвонів. Цей дорогоцінний подарунок храму зробив мешканець села Єльніков Микола Михайлович.
По освяченні дзвонів о. Віталій звернувся з проповіддю до прихожан, де розповів про значення дзвонів для храму . І висловив бажання, щоб ці дзвони розбудили зачерствілі душі людей.

(Цитата з проекту “Село Новокрасне – легенди, факти,коментарі”
Керівник – Титаренко О.І.,вчитель історії)