Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Паломників, що йдуть пішки у Почаїв зустріли у місті

29 липня міжнародний піший хресний хід, що йде з Польщі в Почаївську лавру, прибув у Володимир-Волинський.
На межі княжого міста прочан зустрів голова Володимир-Волинської РДА Валентин Скуба.
Хресний хід вийшов з Польщі, пройшов територією Білорусі, далі маршрут паломників проліг через Волинське Полісся – Ратнівський, Старовижівський, Ковельський райони. Потім – Турійський та Володимир-Волинські райони.
Протягом усього маршруту до хресного ходу приєднуються нові учасники, деякі люди намагаються пройти бодай один відрізок маршруту. Так, у Володимир-Волинській увійшли понад 420 прочан.
Віруючи люди беруть на себе подвиг паломництва, щоб з молитвою пройти шляхом, яким століттями ходили їхні предки до великої української святині Успенської Лаври на святій горі Почаївській.
Вулицями міста паломники пройшли до головного храму Волині – Успенського кафедрального собору. У святій брамі хресний хід зустрів єпископ Володимир – духовенством та парафіянами собору.
Пройшовши у храм, паломники на чолі з архієреєм звершили молебень святому рівноапостольному князю Володимиру перед ковчегом з часткою його мощей.
На подвір’ї перед храмом пілігримів почастували вечерею та розмістили на нічліг.
До речі:
Цей хресний хід розпочався 22 липня у польському місті Гайновка. Віруючі Польської Автокефальної Православної Церкви вирішили відродити стару традицію піших паломництв до Почаївської лаври, у які споконвіків ходили українці Холмщини та Підляшшя. Після Другої святової війни, коли ці українські землі відійшли до Польщі традиція паломництв припинилася.
Хресний пройшов територією Білорусі і тепер долає терени Волині. Закінчиться паломництво на свято Почаївської ікони Божої Матері 5 серпня.
Щодня прочани долають біля 40 кілометрів. Хресний хід супроводжують священики Володимир-Волинської єпархії. За процесією пересувається автомобіль, що везе важкі речі, спальні приналежності та свіжу воду. За станом здоров’я паломників слідкує черговий медик.
Силами духовенства та віруючих Володимир-Волинської єпархії паломники забезпечуються гарячим харчуванням та умовами для ночівлі.
Найстаршій учасниці прощі – 82 роки, наймолодшому – півтора, він подорожує у колясці.
Протодиякон Віктор Мартиненко