Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Митрополит Филип привітав Академіка Євтуха з 75 річчям

26 червня у Києві в Університеті менеджменту освіти відбулись урочистості з нагоди 75 річчя Миколи Борисовича Євтуха, вченого у галузі педагогіки і психології, академіка Академії педагогічних наук, доктора педагогічних наук, професор, заслуженого працівника народної освіти України.
З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира, участь у заході взяв Голова Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства митрополит Полтавський і Миргородський Филип. Владика зачитав вітальну адресу від імені Його Блаженства та вручив Миколі Борисовичу орден святого благовірного князя Ярослава Мудрого.

Микола Борисович Євтух
Народився 26 червня 1938 року в селищі Зарічне Зарічненського району на Рівненщині. Закінчив філологічний факультет Львівського державного університету. Свій трудовий шлях розпочав зі школи: з 1962 до 1969 року працював учителем української мови і літератури у Львові. 1970 року стає аспірантом відділу історії педагогіки Науково-дослідного інституту педагогіки України, 1974 — успішно захищає дисертацію і йому присуджують науковий ступінь кандидата педагогічних наук. Протягом шести років (1972-1978) він є старшим науковим співробітником НДІ педагогіки України, вченим секретарем Ради з координації наукових досліджень в галузі психолого-педагогічних наук України.
З 1978 року Микола Борисович працює в Київському державному педагогічному інституті іноземних мов (нині Київський національний лінгвістичний університет), із 1989 — очолює кафедру педагогіки і психології. Саме в цьому навчальному закладі він зростає як учений-педагог, здійснює велику громадську і науково-педагогічну діяльність. У 1996 році М. Б. Євтух захистив докторську дисертацію «Розвиток освіти і педагогічної думки в Україні (кінець ХVІІІ – перша половина ХІХ століття)», 1994 року його обирають членом-кореспондентом Академії педагогічних наук, а 1999 – дійсним членом АПН України й академіком-секретарем Відділення педагогіки і психології вищої школи АПН України.
У науковому доробку М. Б. Євтуха — понад 300 наукових праць, серед яких — навчальні посібники «Педагогіка: теорія та історія», «Основи педагогіки та психології вищої школи в Україні», підручник «Соціальна педагогіка», монографії, збірники наукових праць. Ним створено власну наукову школу — під керівництвом Миколи Борисовича підготовлено 14 докторів та 93 кандидатів педагогічних наук. Головний редактор збірника наукових праць «Теоретичні питання культури, освіти та виховання», член редколегій низки наукових часописів: Вісник Запорізького національного університету (Серія: педагогічні роботи), Вісник Київського міжнародного університету, Вісник післядипломної освіти, Гуманітарні науки, Духовність особистості: методологія, теорія і практика, Науковий вісник кафедри ЮНЕСКО КНЛУ, Освіта регіону, Педагогічний дискурс, Психолого-педагогічні основи гуманізації навчально-виховного процесу в школі та ВНЗ.
Микола Борисович є автором першої в країні комп’ютерної навчально-контролюючої системи з курсу «Педагогіка», яка успішно апробована й використана на практиці у ВНЗ України. Він успішно запровадив на кафедрі єдину систему науково-дослідної роботи студентів з психолого-педагогічних наук, яка передбачає залучення до навчальної та науково-дослідної роботи студентів протягом усього періоду навчання у ВНЗ з поступовим ускладненням форм і змісту роботи.
Науково-педагогічні досягнення М. Б. Євтуха високо оцінила держава. Він нагороджений медаллю «А. С. Макаренко», значком «Відмінник народної освіти УРСР». Указом Президента України Миколі Євтуху в листопаді 1995 року присвоєно Почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України». На початку 1997 року його нагороджено орденом святого Рівноапостольного князя Володимира, а 1999 року – орденом Преподобного Нестора Літописця.