Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Архієпископ Митрофан: «Відсутність конфліктів між православними та греко-католиками в Галичині ще не означає, що проблем з УГКЦ взагалі немає»

З 5 по 12 червня 2013 року в Україні з офіційним візитом перебував Голова Папської Ради зі сприяння християнській єдності та співголова змішаної Міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами кардинал Курт Кох. Під час візиту кардинал Кох відвідав Києво-Печерську Лавру, зустрівся з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром, виступив із лекцією в Київській духовній академії. Нижче подаємо коментар Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви архієпископа Луганського і Алчевського Митрофана про підсумки цього візиту.
Кардинал Курт Кох очолює одну з дікастерій Римської курії, а саме Папську Раду зі сприяння християнській єдності. Ця Рада є постійно діючою структурою, яка курує зв’язки Католицької Церкви як із Православними та Дохалкідонськими Церквами, так і з протестантськими конфесіями. Тому візит кардинала Коха в Україну є знаковою подією. Сподіваємося, що гість мав змогу ознайомитися зі специфікою релігійного життя в Україні, наочно побачити ті здобутки та проблеми, які існують у нашій країні у відносинах між християнськими конфесіями.
Для Української Православної Церкви візит кардинала Курта Коха був доброю нагодою донести до керівництва Католицької Церкви свою позицію щодо актуальних питань католицько-православних взаємин в Україні.
Зокрема, кардинал був прийнятий Предстоятелем Української Православної Церкви Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром. Його Блаженство поділився з кардиналом Кохом своїм баченням проблем та перспектив міжхристиянських відносин як в Україні, так і в світі загалом.
Також пройшла робоча зустріч Голови Папської Ради з Керуючим справами УПЦ митрополитом Бориспільським Антонієм. На цій зустрічі відбулася відверта розмова про ті проблеми, які сьогодні виникають у взаєминах між православними і католиками в Україні.
Переважна більшість католиків, які мешкають в Україні, це католики східного обряду, які входять до складу Української Греко-Католицької Церкви. Взаємини між православними та греко-католиками в Україні мають непросте минуле. Маємо визнати, що в нашій історії, починаючи з кінця XVI ст., ми зустрічаємо більше прикладів конфліктів та протистоянь між православними та греко-католиками, аніж прикладів мирного співіснування та співпраці.
Дякувати Богу, сьогодні між нами вже немає таких гострих протистоянь, які траплялися ще 20 років тому. Зокрема, в Галичині, де, перш за все, і мали місце зіткнення на релігійному грунті, сьогодні ситуація стабілізувалася. До речі, нещодавно про це сказав і митрополит Бориспільский Антоній. Хоча, звісно, що відсутність гострих конфліктів між православними і греко-католиками в Галичині, ще не означає відсутності проблем у відносинах з УГКЦ взагалі.
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй доповіді на останньому Архієрейському Соборі у Москві зазначав з цього приводу: «На відміну від 1980-90-х років, взаємовідносини між православними і греко-католиками в Україні в цілому є не такими напруженими. Виникають лише окремі непорозуміння, головною причиною яких, на наш погляд, є спроби Греко-Католицької Церкви створювати і розвивати свої структури в регіонах, де переважає православне населення. Слава Богу, сьогодні нам вдалося не допустити порушень громадського порядку і конфронтацій на релігійному грунті. Однак, небезпека виникнення такого протистояння зберігається».
Отже, останнім часом ми спостерігаємо конфліктні ситуації не в Галичині, а в інших регіонах, зокрема, в Центральній та Східній Україні. Мені вже доводилося робити офіційні заяви про такі конфлікти. На жаль, ми поки ще не можемо сказати, що керівництво УГКЦ бере до уваги позицію нашої Церкви. Зокрема, місяць тому, 9 травня 2013 року, Предстоятель УГКЦ Верховний архієпископ Святослав Шевчук у своїй промові на ІІ Конгресі мирян Києво-Галицької митрополії УГКЦ досить відверто заявив, що пріоритетом для УГКЦ сьогодні є «євангелізація у Східній Україні».
Звісно, ми не заперечуємо права УГКЦ опікуватися своїми вірними, які компактно проживають у різних регіонах України. Однак, ми наполягаємо на тому, що в Україні слід дотримуватися тих домовленостей, яких досягнуто в православно-католицькому діалозі. А саме – ми маємо запобігати випадкам прозелітизму, тобто переманювання православної пастви до лона УГКЦ. На жаль, такі випадки мали місце.
Під час зустрічей представників УПЦ із Головою Папською Ради зі сприяння християнської єдності вдалося відверто обговорити ці проблеми. З боку кардинала ми побачили розуміння всієї складності конфесійної ситуації в Україні. Сподіваємося, що візит кардниала Коха в Україну буде сприяти вирішенню проблемних питань у взаєминах між нашими Церквами.