Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

НІЖИН. Каплиця Іоасафа Бєлгородського вже з куполом

У вересні 2012 року в Прилуках, поблизу школи №13, освятили місце під будівництво каплиці Іоасафа Бєлгородського. Воно вибране не випадково, адже колись зовсім поряд, у селі Лапинці, знаходився родовий маєток Горленків, звідки походив святитель.
Минуло півроку – і МПБП «Стимул» уже звело стіни культової споруди. А 3 квітня на каплиці було встановлено дерев’яну основу майбутнього купола.
Маківка храму являє собою величне видовище. Купол створено руками працівників «Стимулу» Костянтина Труби, Ігоря Куштана та Анатолія Трепаченка в надзвичайно стислі строки – всього за два тижні. Покривати ж золотом баню каплиці будуть спеціалісти з Вінниці, котрі трудилися над церквою Божої Матері Цілительки, що споруджується депутатом Чернігівської облради, Почесним громадянином м. Прилуки Анатолієм Мирошниченком на території центральної міської лікарні.
За процесом встановлення куполу спостерігали особисто міський голова Юрій Беркут, його заступник Григорій Мисан та радник Володимир Папазов.
– Ми сьогодні стали свідками історичної події, – прокоментував побачене мер Прилук. – Зведення каплиці святителя Іоасафа Бєлгородського, чудотворця Прилуцького, нашого небесного заступника, виходить на завершальний етап. Я ставив завдання краєзнавцям, і вони підтвердили, що ще ніколи такого не було, аби в Прилуках будувалися одночасно два храми. Усе це свідчить, що духовність, культура в місті відроджуються. Уже є купол каплиці святителя Іоасафа, і дай нам Бог усім дожити до її освячення, яке вже не за горами.
Приємно вражений був і Григорій Мисан.
– Це знакова подія у житті нашого міста, – сказав Григорій Володимирович. – Прекрасно, що відкриття каплиці святителя Іоасафа Бєлгородського відбудеться у рамках відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, яке, відповідно до Указу Президента Віктора Януковича, в 2013-му пройде в Україні. Для мене Сорочинці – такий собі куточок духовності та виховання у Прилуках. Лишень погляньте. Тут уже є Миколаївська церква, найближчим часом з’явиться каплиця святителя Іоасафа, а ще поряд – школа №13, яка у перспективі носитиме ім’я єпископа Бєлгородського, чудотворця Прилуцького. Усе, що нині відбувається у місті, є виявом поваги до наших релігійних традицій, до нашої історії.
Прилучанам на освячення каплиці залишилося чекати не так уже й довго. За словами директора МПБП «Стимул» Віктора Колесника, будівництво має завершитися у серпні.

Іван Українець.