Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт благословив відкриття виставки «Народна ікона XVII-XIX століть»

9 квітня, у Музеї Волинської ікони відкрилась виставка «Народна ікона XVII – XIX століть». Участь у відкритті виставки взяли голова Волинської ОДА Борис Клімчук, митрополит Волинський і Луцький Ніфонт та хор студентів Волинської духовної семінарії УПЦ під керівництвом протоієрея Петра Муляра.
На експозиції було представлено 52 експонати з фондів Музею волинської ікони, 17 з яких належать волинській іконописній школі XVII –XVIII століть.
Особливістю цих образів є те, що вони являють собою найулюбленіші волинянами іконописні сюжети – ікони Христа-Спасителя, Богородиці, святого Георгія Побідоносця, Миколая Чудотворця та Параскеви П’ятниці, великомученика і цілителя Пантелеімона.
«Ці ікони є виразом тої щирої віри, яка була в серці тих простих волинян, наших предків, є виявом їх любові до Бога», — зауважив, звертаючись до присутніх митрополит Волинський і Луцький Ніфонт.
У свою чергу голова ОДА Борис Клімчук підкреслив, що сам музей Волинської ікони, як структурний підрозділ Волинського краєзнавчого музею був відкритий у роки, коли економічне становище держави було гіршим ніж тепер: «тоді не платили по півроку зарплату, але зараз ми маємо «і хліб і до хліба». Але і втім роки ми не забували про духовність. І ось вже з четверга приміщення по вулиці Коперніка буде належати цьому музею», — підкреслив Борис Клімчук.
Під час відкриття виставки хор студентів ВДС УПЦ під керівництвом протоієрея Петра Муляра виконав кілька духовних піснеспівів – стихиру свята Благовіщення, кондак Великого покаянного канону св. Андрія Критського «Душе моя», та «Земле Волинська» — стихиру, яка прославляє святих Божих угодників нашого краю.