Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Відбудеться презентація факсимільної копії найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцького Псалтиря XIV ст. у прес-студії «Сьогодні Мультімедіа»

24 квітня, об 11:00, в прес-студії Сьогодні Мультімедіа відбудеться презентація факсимільної копії найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцького Псалтиря XIV ст.
Минулоріч Волинська єпархія УПЦ перевидала унікальний манускрипт XIV ст. – Луцьке Євангеліє. Це одна з найдавніших богослужбових книг України, що збереглася до наших днів. Її оригінал було виявлено у Російській державній бібліотеці в Москві. Згодом було віднайдено ще одну унікальну пам’ятку книжкового мистецтва Волині – Луцький Псалтир XIV ст. На цей раз у Лаврентієвській бібліотеці Флоренції.
Факсимільну копію рукопису видано накладом у тисячу примірників за благодійні кошти. Концепція книги увібрала в себе колорит Луцька і Волині. В палітурному оформленні манускрипту використані мотиви тиснень українських рукописів XIV-XVIIст.
До слова, в одній із цих наукових праць манускрипт навіть назвали «найбільш екзотичною книгою» серед уже відомих рукописних книг.

Учасники презентації:
- архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр
- митрополит Волинський і Луцький Ніфонт
- голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук
- голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменія Серафима Шевчик
- директор видавництва «Горобець» Ганна Горобець
- кандидат іст.наук, ст. науковий співробітник відділу пам’яток княжої та козацької доби Інституту укр. архівознавства та джерелознавства НАН України В’ячеслав Корнієнко
- голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії прот. Валентин Марчук

Довідка:
Згідно з дослідженнями істориків, у 1384 р. до річниці смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитрія-Любарта на замовлення його синів книгу переписав отець Іван, настоятель луцького Катерининського храму. У післямові він дав коротку характеристику ситуації, що склалася на Волині після того, як її захисник помер. То ж рукопис можна вважати не тільки богослужбовою книгою, але й літописом тих часів. У пам’ять про князя збірник псалмів був переданий Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали у храмі за упокій душ Дмитрія-Любарта і його волинських побратимів по мечу.
Однак за шість століть сліди Луцького Псалтира було стерто. Перша згадка про старовинну українську рукописну книгу з’явилась лише у 1954 р. у дослідженні італійця Карло Вердіані. Як виявилось, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що знаходиться у Флоренції.
Псалтир, переписаний 1384 року в Луцьку священником-писцем Іваном, в ХХ столітті опинився в бібліотеці Медичі Лауренціана у Флоренції, та залишився практично невідомим у себе на батьківщині. Після успішних пошуків книги, 2011 року Волинська єпархія УПЦ разом з видавництвом «Горобець» прийняли рішення здійснити видання факсимільного типу Луцького Псалтиря 1384 року. Книга видана стараннями керуючого Волинською єпархією митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. Ця книга надзвичайно цікаве і значне джерело щодо палеографії, текстології, розвитку церковнослов’янської мови на східнослов’янському ареалі, історії самої української мови. Разом з факсимільним відтворенням опубліковано ряд статей, присвячених дослідженню самого рукопису (М. Гардзаніті, К. Вердіані,
В. Крисько, К. Мак-Роберт), історичним постатям, які вплинули на її появу (П. Троневич), місцю Псалтиря в житті і культурі [архімандрит Амвросій (Макар), Н. Руденко].
Видання 2013 року знаменує собою нове відкриття Луцького Псалтиря 1384 року та його «повернення додому», в місто, де він був написаний більш, ніж шістсот років тому. Псалтир стане корисним для розвитку духовності сучасного читача, який бажає пізнати внутрішнє багатство свого народу. Книга адресована тим, хто цікавиться духовною історією та культурою Русі-України.
Книга видана Волинською єпархією УПЦ з благословіння Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, за сприяння голови Волинської обласної адміністрації Бориса Клімчука та благодійного фонду «Рідна Волинь».
Аккредитація для ЗМІ: 093 379 33 62, press-studio@segodnya.ua