Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Представник УПЦ при Уповноваженому Президента з прав дитини взяв участь у Круглому столі МВС

17 квітня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Представник УПЦ при Уповноваженому Президента з прав дитини протоієрей Олег Мельничук взяв участь у Круглому столі Міністерства Внутрішніх Справ «Реформування приймальників-розподільників для дітей як складова реалізації Концепції кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні», що відбувся в Києві.
У засіданні взяли участь представники профільних міністерств і відомств, релігійних та громадських організацій, які здійснюють діяльність у сфері захисту прав дітей. Захід був присвячений змінам у відомчій нормативній базі, що регламентує порядок перебування дітей у приймальниках-розподільниках для дітей системи органів МВС. Крім цього, акцентовані були питання, пов’язані з додержанням законодавства щодо захисту прав дітей, які потрапили у конфлікт з законом.
Діти, які привернули до себе увагу правоохоронних органів і потрапили до ПРД (приймальник-розподільник для дітей), не лишаються поза увагою Православної Церкви, яка традиційно позиціонує свою відповідальність і турботу щодо цих юних громадян.
Як представник Української Православної Церкви при Уповноваженому Президента з прав дитини, отець Олег звернув увагу присутніх на головне завдання – не покарати дитину, яка порушила закон, а відновити її, направити на шлях добра: «Концептуальна позиція Церкви щодо захисту прав дитини та її інтересів залишається незмінною: інтереси дитини понад усе. Профільні органи повинні діяти не як каральні, а як виховні, і це питання знаходиться виключно в моральній і духовній площині». При цьому протоієрей Олег Мельничук закликав представників профільних інституцій облишити боротьбу за функціонал, і з відкритістю приступити до суспільно важливого діалогу.
Принциповим доповненням протоієрея Олега Мельничука було внесення змін в проект Положення ПРД в загальній частині щодо структури приймальника-розподільника а саме: створення «кімнат духовно-психологічної допомоги, адже наявність такого місця в ПРД буде виховувати як дітей, так і сам персонал». Сама назва положення про приймальники-розподільники для дітей повинна бути змінена таким чином, щоб назва цих закладів відображала їхню діяльність, духовну, педагогічну та соціальну функції, вважає протоієрей Олег Мельничук. Ці принципові та слушні зауваження були з готовністю підтримані присутніми, а також головуючим – начальником Управління КМСД МВС України Лазаренком О.О., який запропонував внести ці рекомендації щодо облаштування ПРД.
До ПРД за рішенням суду потрапляють діти, які досягли 11-річного віку та підозрюються у вчиненні суспільно небезпечних діянь і не досягли віку, з якого за такі діяння особи підлягають кримінальній відповідальності. Крім того, до приймальників-розподільників потрапляють діти, що підлягають переведенню до спеціальних навчально-виховних закладів, або перебувають у розшуку як зниклі, а також ті, що залишили сім’ї або навчально-виховні заклади.