Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МОСКВА. У Свято-Тихонівському університеті відбулась презентація факсимільного видання Луцького Євангелія XlV століття

У Свято-Тихонівському університеті відбулася презентація факсимільної копії Луцького Євангелія XIV століття, яку провели митрополит Волинський і Луцький Ніфонт та керівник прес-служби Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.
На початку презентації ректор Свято-Тихонівського університету протоієрей Володимир Воробйов висловив подяку митрополиту Ніфонту за те, що саме Свято-Тихоновський університет, поряд з Московською Духовною Академією, був вибраний як місце презентації. Отець Володимир нагадав присутнім про те, що митрополит Нифонт, будучи свого часу студентом МДАіС, часто відвідував храм святителя Миколая у Ковалях, де спілкувався з настоятелем парафії протоієреєм Всеволодом Шпіллером та архієпископом Василем (Кривошеїним).
Митрополит Ніфонт попередив презентацію копії Луцького Євангелія спогадами про своє навчання в Московських Духовних школах, перших роках священицького служіння на Західній Україні і протистоянні з розкольниками: «Після надходження в Московську духовну семінарію я став іподияконом у Святішого Патріарха Пімена, який часто приїжджав служити в Ніколо- Кузнецький храм. Довелося кілька літургій бути іподияконом і у владики Антонія (Блюма). Якось наприкінці Богослужіння я підійшов до нього і взяв благословення на прийняття чернецтва. Після закінчення навчання в Академії, я був направлений на Волинь і служив священиком на парафії. У 1990 р. мене звели в сан єпископа на Хмельницьку кафедру, а через два роки перевели на Волинь. Коли я приїхав в м. Луцьк, виявилося, що розкольники з так званого «Київського Патріархату» захопили Свято-Троїцький кафедральний собор, будівлю єпархіального управління та Духовної семінарії. На все місто залишився один Покровський храм. Близько 11 семінаристів пішли до розкольників, решта — 73 людини — продовжили навчання в невеликий сторожці при храмі. Там же мені доводилося приймати людей. Після того, як відібрали Покровську церкву, якийсь час молилися на вулиці, під відкритим небом. Але не здалися і домоглися виділення землі під будівництво храму. Правда, замість церкви ми поставили великий ангар, богослужіння в якому продовжують відбуватися і сьогодні ».
Про існування Євангелія стало відомо зовсім випадково — «Коли ми шукали місце під будівництво храму, дізналися, що на місці однієї з розформованих військових частин раніше був Спаський Красносельський чоловічий монастир, де в XIV столітті і було написано Луцьке Євангеліє. Ми поставили перед собою мету — знайти це Євангеліє. Виявилося, що через графа Румянцева воно потрапило до Москви, де і зберігається до цього дня в Російській державній бібліотеці. У 2010 р. ми зустрілися з керівництвом бібліотеки, розповіли про свої плани видати факсимільну копію Євангелія. Нам пішли назустріч. Одночасно в Києві знайшлися меценати, які допомогли виданню ».
Після виступу владики Ніфонта керівник прес-служби Волинської єпархії священик Валентин Марчук розповів про те, чому місцем для проведення презентації був вибраний Свято-Тихоновський університет. «У Москві ми планували провести презентацію копії Євангелія в МДА — оскільки там навчався наш владика, і в ПСТГУ — тому що багато священиків нашої єпархії, і я в тому числі, закінчили Львівський філіал ПСТГУ».
Як повідомив отець Валентин, презентація видання Луцького Євангелія вже пройшла у багатьох містах України, Італії, Німеччини. У березні 2013 р. планується проведення презентації по інших країнах Європи.
На завершення митрополит Ныфонт передав Університету кілька примірників копії Луцького Євангелія. На знак подяки за цінний дар протоієрей Володимир Воробйов подарував владиці виданий у видавництві ПСТГУ альбом пам’яті Новомучеників і сповідників Російських, а також ікону отців Помісного собору 1917-1918 рр.., написану в університеті.