Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Архієпископ Бориспільський Антоній. Українська Православна Церква у 2012 році. Звіт Керуючого справами УПЦ

У 2012 році Українська Православна Церква в повному обсязі звершувала діяльність, передбачену Статутом про управління Української Православної Церкви. Спираючись на Святе Письмо та Святе Передання, неухильно дотримуючись православних догматів та священних канонів, Українська Православна Церква продовжувала свідчити істину віри Христової в сучасному світі.   

Визначні події

Рік, що минає, ознаменований багатьма важливими подіями в житті нашої Святої Церкви. Цей рік був ювілейним – Українська Православна Церква урочисто відзначила 20-ту річницю історичного Харківського Архієрейського Собору 1992 року та 20-річчя Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 26 січня 2012 року (журнал № 4) було створено ювілейну комісію по підготовці святкування зазначених подій, а 8 травня (журнал № 26) Священний Синод затвердив графік проведення урочистих заходів.
27 травня у Благовіщенському кафедральному соборі міста Харкова відбулась Божественна літургія, яку звершили архієреї Української Православної Церкви, а також представники Помісних Православних Церков. По закінченню богослужіння в нижньому храмі кафедрального собору на честь святителя Мелетія Харківського ієрархи звершили заупокійну літію на могилі митрополита Никодима (Руснака), який у 1992 році очолив роботу Харківського Архієрейського Собору.
28 травня в місті Києві в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» пройшла організована Київською духовною академією Міжнародна науково-практична конференція «Українська Православна Церква на межі тисячоліть». У міжнародному форумі взяли участь вчені як з церковних, так і світських наукових установ, а також представники Помісних Православних Церков. У рамках конференції працювала виставка «Митрополит Володимир єднає Україну».
20 червня, в день прибуття Блаженнішого Митрополита Володимира до Києва, на Соборній площі Святої Успенської Києво-Печерської Лаври було звершено Божественну літургію. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви у співслужінні єпископату УПЦ. З нагоди святкової події зі Свято-Успенського кафедрального собору міста Одеси була привезена Касперівська ікона Божої Матері.
Кульмінацією святкувань стало прибуття до Києва на урочистості Предстоятеля Руської Православної Церкви Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, який перебував з Первосвятительським візитом в Україні з 26 по 28 липня.
26 липня в Києво-Печерській Лаврі під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила відбулося чергове засідання Священного Синоду Руської Православної Церкви. Від Української Православної Церкви участь у засіданні взяли Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир та Преосвященний митрополит Волинський і Луцький Нифонт.
27 липня на Володимирській гірці Його Святість очолив святковий молебень біля пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру. У богослужінні взяли участь члени Священного Синоду Руської Православної Церкви, собор ієрархів з України, Білорусії, Росії, а також делегації Помісних Православних Церков.
28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира, Предстоятель Руської Православної Церкви Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил та Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у співслужінні представників Помісних Православних Церков, членів Священного Синоду Руської Православної Церкви, собору ієрархів з України, Білорусії та Росії, а також чисельного духовенства звершили Божественну літургію у Святій Успенській Києво-Печерській лаврі.
Після закінчення богослужіння Його Святість у супроводі архієреїв поклав квіти до пам’ятника на могилі Невідомого солдата у парку Вічної Слави та відвідав Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні.
Однією з найбільш визначних подій церковного життя у звітний період стало привезення до України Плащаниці Пресвятої Богородиці.
На прохання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та з благословення Патріарха Єрусалимського Феофіла ІІІ, з 19 вересня по 26 листопада 2012 року в Україні перебувала Плащаниця Пресвятої Богородиці зі скиту мала Гефсиманія міста Єрусалима. Під час перебування Плащаниці в Україні святині змогли вклонитися мільйони віруючих.
За вказаний період Плащаниця відвідала: місто Київ та Київську область, а також Полтавську, Харківську, Ізюмську, Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Запорізьку, Білоцерківську, Житомирську, Тернопільську, Львівську, Сумську, Черкаську, Криворізьку, Сімферопольську, Миколаївську, Вінницьку, Рівненську, Сарненську, Волинську, Володимир-Волинську, Мукачівську, Івано-Франківську та Хмельницьку єпархії Української Православної Церкви.
27 листопада Плащаниця відбула до Єрусалима.
Наступною важливою подією, перш за все для Київщини, стало створення, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за ініціативи голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Йосиповича Присяжнюка, точного списку древньої Вишгородської (Володимирської) ікони Божої Матері.
12 жовтня 2012 року в храмі-музеї святителя Миколая в Толмачах при Державній Третьяковській галереї (м. Москва) Його Святість, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил біля древньої чудотворної Володимирської ікони Божої Матері освятив точний список святині.
Після прибуття образу до України, з 14 жовтня по 23 листопада поточного року, ікона з хресною ходою відвідала храми Київської області, тисячі віруючих змогли вклонитися святині.
З 23 листопада Вишгородська (Володимирська) ікона Божої Матері знаходиться у місці свого постійного перебування – місті Вишгороді.
Ще однією знаковою подією в житті Української Православної Церкви в році, що минає, стало відкриття у Києві при храмі на честь святителя Михаїла, першого Митрополита Київського, подвір’я Свято-Пантелеімонівського на Афоні монастиря та прибуття з цієї нагоди до України великої афонської святині – чесної глави святого великомученика і цілителя Пантелеімона, яка була доставлена на прохання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира і перебувала на українській землі з 20 жовтня по 5 листопада.
Після зустрічі святині і молебню біля неї у Києво-Печерській Лаврі була оголошена грамота Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про відкриття подвір’я. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви 20 липня 2012 року (журнал № 50).
21 жовтня у столичному храмі на честь святителя Михаїла, першого Митрополита Київського, Блаженніший Митрополит Володимир звершив молебень перед чесною главою великомученика Пантелеімона. Предстоятелю Української Православної Церкви співслужили Преосвященні владики, а також духівник афонської обителі ієромонах Макарій (Макієнко), настоятель храму протоієрей Роман Барановський, намісник подвір’я ієромонах Олексій (Корсак), делегації афонських ченців і кліриків лікарняного благочиння міста Києва.
За молебнем також молилися Президент України В.Ф. Янукович, Прем’єр-міністр України М.Я. Азаров, Голова Верховної Ради України В.М. Литвин, голова Київської міської державної адміністрації О.П . Попов, а також інші високопоставлені особи держави.
5 листопада Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію у Свято-Пантелеімонівському монастирі у Феофанії, на якій був присутній Президент України В.Ф. Янукович. По завершенні богослужіння главу великомученика і цілителя Пантелеімона було доставлено до Свято-Пантелеімонівського на Афоні монастиря.
У 2012 році Українська Православна Церква відзначила ще декілька важливих ювілеїв.
Так, у році, що минає, виповнилося 20 років віднайдення чесних мощей священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського і Галицького. З цього приводу Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звернувся до пастви з Посланням.
27 червня у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври була звершена Божественна літургія, після якої на території Дальніх печер був відслужений молебень перед чесними мощами священномученика. По завершенню молебню святиня була перенесена до місця свого постійного перебування – Благовіщенського храму в Дальніх печерах Лаври.
Того ж дня у виставковій залі Успенського собору Києво-Печерської Лаври в рамках урочистих заходів, присвячених 20-річчю Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, відкрилася виставка «Святитель Володимир (Богоявленський) — вітчизняний першомученик ХХ століття». Виставка була організована Синодальним відділом Української Православної Церкви «Церква і культура» та Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником.
24 вересня, у день Собору Святогірських святих, Церква святкувала ще один важливий ювілей – 20-річчя відновлення чернечого життя у Свято-Успенській Святогірській Лаврі. Цього дня Божественну літургію в Успенському соборі Святогірської Лаври, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира,звершив митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел у співслужінні багатьох архієреїв, насельників обителі та гостей у священному сані.
9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, Київська духовна академія відзначила 20-річчя свого відродження. Цього дня в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була звершена Божественна літургія, яку очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.
З нагоди свята під головуванням Блаженнішого Митрополита Володимира в актовій залі Києво-Печерської Лаври відбувся святковий акт. Після виголошення святкових доповідей та привітань на адресу Духовної академії Його Блаженство вручив дипломи професора та доцента академії, а також нагородив ряд викладачів церковними орденами.

Священний Синод УПЦ

За звітний період відбулось п’ять засідань Священного Синоду Української Православної Церкви (26 січня, 21 лютого, 8 травня, 20 липня та 25 серпня). На цих засіданнях були розглянуті питання, які регулюють різні сторони буття Української Православної Церкви: зміни в адміністративному устрої, кадрові призначення, причислення до лику святих сповідників віри та благочестя, відкриття нових монастирів та скитів тощо. Деякі рішення Синоду торкнулися діяльності синодальних установ та духовних навчальних закладів Української Православної Церкви.
У 2012 році було утворено дві нові єпархії Української Православної Церкви.
Так, 8 травня Священний Синод прийняв рішення про утворення Ізюмської єпархії через її виділення зі складу Харківської єпархії (журнал № 45).
Єпископом Ізюмським і Куп’янським, Керуючим Ізюмською єпархією було призначено Преосвященного Єлисея, єпископа Бердянського і Приморського, зі звільненням його від управління Бердянською єпархією.
На засіданні Священного Синоду 25 серпня була утворена Вознесенська єпархія через її виділення зі складу Миколаївської єпархії (журнал № 75).
Єпархіальному архієрею Миколаївської єпархії було визначено надалі іменуватися «Миколаївський і Очаківський».
Єпископом Вознесенським і Первомайським, Керуючим Вознесенською єпархією був обраний ігумен Олексій (Шпаков), клірик Київської єпархії.
Необхідно зазначити, що в 2012 році мали місце наступні зміни в єпископаті Української Православної Церкви:
Преосвященним Харківським і Богодухівським, Керуючим Харківською єпархією був призначений Преосвященний Онуфрій, архієпископ Ізюмський, вікарій Харківської єпархії (журнал № 45 від 08.05.2012 року).
Преосвященного єпископа Конотопського і Глухівського Іосифа звільнено від управління Конотопською єпархією та призначено єпископом Ямпільським, вікарієм Конотопської єпархії (журнал № 64 від 20.07.2012 року).
Преосвященним Конотопським і Глухівським, Керуючим Конотопською єпархією був обраний архімандрит Роман (Кимович), клірик Шепетівської єпархії (журнал № 64 від 20.07.2012 року).
Преосвященним Бердянським і Приморським, Керуючим Бердянською єпархією був обраний архімандрит Єфрем (Ярінко), клірик Хустської єпархії (журнал № 66 від 20.07.2012 року).
Преосвященного митрополита Луганського і Алчевського Іоанникія звільнено від управління Луганською єпархією, почислено на спокій та виведено з числа постійних членів Священного Синоду (Журнал № 65 від 20.07.2012 року).
Преосвященним Луганським і Алчевським, Керуючим Луганською єпархією призначено Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського, зі звільненням його від управління Білоцерківською єпархією (журнал № 65 від 20.07.2012 року).
Преосвященним Білоцерківським і Богуславським, Керуючим Білоцерківською єпархією призначено Преосвященного Августина, архієпископа Львівського і Галицького, зі звільненням його від управління Львівською єпархією (журнал № 66 від 20.07.2012 року).
Преосвященним Львівським і Галицьким, Керуючим Львівською єпархією був призначений Преосвященний Філарет, єпископ Дрогобицький, вікарій Львівської єпархії (журнал № 66 від 20.07.2012 року).
Єпископом Бородянським (нині Путивльський), вікарієм Київської Митрополії обрано архімандрита Антонія (Кріпака), намісника Різдва Пресвятої Богородиці ставропігійної Глинської пустині (Журнал № 46 від 08.05.2012 року).
Єпископом Ірпінським, вікарієм Київської Митрополії, головою Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ визначено бути архімандриту Клименту (Вечері), проректору Київської духовної академії і семінарії з навчальної роботи (журнал № 64 від 20.07.2012 року).
Єпископом Бородянським, вікарієм Київської Митрополії обрано архімандрита Варсонофія (Столяра), насельника Святої Успенської Києво-Печерської Лаври (журнал № 86 від 25.08.2012 року).
Єпископом Фастівським, вікарієм Київської Митрополії обрано архімандрита Даміана (Давидова), клірика Київської єпархії (журнал № 86 від 25.08.2012 року).
Єпископом Овідіопольським, вікарієм Одеської єпархії призначено архімандрита Аркадія (Таранова), клірика Одеської єпархії (журнал № 68 від 20.07.2012 року).
Єпископом Банченським, вікарієм Чернівецької єпархії призначено архімандрита Лонгіна (Жар), намісника Свято-Вознесенського Банченського чоловічого монастиря Чернівецької єпархії (журнал № 47 від 08.05.2012 року).
Преосвященним Ровеньківським, вікарієм Луганської єпархії призначено Преосвященного Никодима, єпископа Рокитнянського (журнал № 66 від 20.07.2012 року).
У 2012 році постійними членами Священного Синоду Української Православної Церкви стали:
Преосвященний Лазар, митрополит Сімферопольський і Кримський (журнал № 28 від 08.05.2012року).
Преосвященний Антоній, архієпископ Бориспільський, Керуючий справами УПЦ (журнал № 25 від 08.05.2012 року).

Служіння Предстоятеля УПЦ

За звітний період Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив архіпастирські візити у 8 єпархій Української Православної Церкви: Вінницьку, Одеську, Володимир-Волинську, Білоцерківську, Харківську, Чернігівську, Хмельницьку та Житомирську.
Крім того, Блаженніший Митрополит Володимир звершував богослужіння в храмах та монастирях м. Києва та Київської області.
14 серпня, у день святкування Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир із архіпастирським візитом відвідав Житомирську єпархію, де в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Житомира освятив головний престол. Після цього Митрополит Володимир очолив в освяченому храмі Божественну літургію.
2 вересня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав свою малу батьківщину — село Марківці Летичівського району Хмельницької області, де у Свято-Архангело-Михайлівському храмі очолив Божественну літургію.
9 вересня Його Блаженство звершив богослужіння у Свято-Троїцькому кафедральному соборі міста Чернігова та відвідав Свято-Успенський Єлецький жіночий монастир.
15 вересня, у річницю смерті Високопреосвященнішого митрополита Харківського і Богодухівського Никодима, у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі м. Харкова Предстоятель Української Православної Церкви очолив Божественну літургію.
23 вересня, у день святкування 20-річчя архієрейської хіротонії архієпископа Білоцерківського і Богуславського Августина, Блаженніший Митрополит Володимир очолив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Біла Церква.
24 вересня, у день свята чудотворної Зимненської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир очолив урочистості у Свято-Успенській Святогірській Зимненській ставропігійній жіночій обителі (село Зимне Волинської області).
17-18 жовтня відбувся візит Предстоятеля Української Православної Церкви до Одеської єпархії.
17 жовтня Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію у храмі на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» Свято-Успенського чоловічого монастиря міста Одеси.
18 жовтня Його Блаженство відвідав місто Вилкове, де освятив храм в ім’я преподобного Серафима Саровського, а після – звершив у ньому першу Божественну літургію.
4 листопада Митрополит Київський і всієї України Володимир очолив урочистості з нагоди 50-річчя митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Симеона. Цього дня Первосвятитель звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Вінниці.

Українська Православна Церква завершує 2012 рік з наступними статистичними показниками (станом на 17 грудня):

Кількість єпархій 47
Кількість єпископату 81
Правлячих 47
Вікарних 25
На спокої 9
Митрополитів 17
Архієпископів 28
Єпископів 36
Загальна кількість парафій 11 393
Загальна кількість священнослужителів 10 963
Священиків 10 187
Дияконів 776
Загальна кількість монастирів 216
Загальна кількість чернецтва 3 632
Чоловіче чернецтво 1 320
Чоловіче чернецтво у сані 937
Чоловіче чернецтво без сану 383
Жіноче чернецтво 2 312