Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Шепетівка. Церкву в Климентовичах будують всією громадою

Церкву в Климентовичах будують всією громадою.
Вперше у селі Климентовичах Шепетівського району божественна літургія здійснилася в приміщенні храму. Відбулася вона в неділю, 4-го листопада, на свято Казанської ікони Божої Матері.
— У селі ніколи не було церкви, а лише маленька капличка, — розповів настоятель храму ієрей Богдан Глуханюк. — Ніхто з місцевих, навіть старожили, не знають точної дати, коли її відкрили.

Також селяни не пам’ятають, чи діяв храм у селі раніше.
— Донедавна мешканці Климентовичів ходили на богослужіння в сусідні села, наприклад, у Рудню або Хутір, — продовжив настоятель. — А в 2009 році розпочалося будівництво сільського храму. Того ж року єпископ Шепетівський і Славутський Володимир видав парафії антимінс (освячений обрус із часточками мощів святих. — Авт.). Відтоді на місці, де планували побудувати храм, здійснюється таїнство Євхаристії.

Раніше літургія здійснювалася на подвір’ї перед входом у церкву.
— Я вже призвичаївся до таких умов, — продовжив отець Богдан. — Допоки храм не облаштований вівтарем та немає місця для звершення таїнств, вожу з собою розкладний столик та все необхідне для Євхаристії.
Вже з головної вулиці видніється на пагорбі в центрі села храм, а на його даху виблискує головний купол. Напередодні свята будівельні роботи проводив один чоловік — столяр Ананій Шемчук.
— Два місяці в мене пішло на виготовлення найбільшої бані, — розповів Ананій Олексійович. — Як бачите, наразі, крім головної, вже встановлено й іншу — малу. Завершується робота над третьою, яка прикрашатиме східну частину даху. На оздоблення бань пішло 30 листів хромованого металу площею 2 м2. Цьогоріч плануємо також встановити хрести, які вже виготовили. Залишилося тільки оздобити їх золотими пластинами. Тоді вони виблискуватимуть на сонці та виднітимуться здалеку. До неділі накрию дах, щоб в на престольне свято парафіяни знаходилися в храмі під час богослужіння.
За православною традицією церкви увінчуються одним або декількома куполами. Головний символізує небо, яке в Ісусі Христі з’єдналося із землею. Якщо їх три, що є особливістю саме українського стилю у будівництві церков, то це вказує на найбільше таїнство віри — Бога в Трійці.
Климентовичі — село невеличке: у ньому проживає 300 чоловік. На богослужіння зазвичай приходять до 10 парафіян, здебільшого літні жінки з дітьми. Проте до будівництва храму залучається вся громада.
— Парафіяни постійно допомагають: одні працюють на будівництві, інші — долучаються до збору коштів, — розповів настоятель. — Зокрема, хотів би відзначити вклад парафіянки Клавдії, яка з власної ініціативи вже не один рік поспіль організовує збір пожертв. Звісно, цих грошей не вистачає, тому звертаємося до благодійників. Постійну фінансову підтримку надає місцевий приватний підприємець Петро Семенюк.
Після встановлення хрестів на банях будівництво призупинять до весняного потепління. Парафіяни дуже сподіваються, що до наступного престольного свята внутрішні роботи в храмі будуть завершені, а священик здійснюватиме богослужіння вже у вівтарі.