Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. У єпархії вшанували пам’ять жертв Голодомору

24 листопада Україна вшановує пам’ять мільйонів українців, які померли під час Голодомору 1932-33 рр. 79-ті роковини трагічних подій відзначають по всій державі: у всіх регіонах пройдуть скорбні заходи біля пам’ятних знаків та місць захоронення.
Сотні полтавців приїхали вшанувати пам’ять померлих до Мгарського Спасо-Преображенського монастиря. Восени 1990 року неподалік від Мгарського монастиря було вивершено Курган скорботи. Землю для нього привозили з усіх регіонів України, з кожного району Полтавщини, з кожного села Лубенщини. І було встановлено, і освячено на кургані Хрест, а в 1993-му встановлено дзвін.
Цього року на Зажур-горі побували численні делегації з шести районів області. Вшанувати пам’ять приїхали Голова Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко, заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, депутати міської і районної рад Лубенщини, делегації з сіл району, жителі Лубен та сіл району, представники громадських організацій, студенти, школярі.
За благословенням митрополита Полтавського та Миргородського Филипа участь у заході взяв клірик Мгарського монастиря протоієрей Борис Кондрат.
Під час мітингу-реквієму присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Поклали квіти, вінки та композиції з житніх та пшеничних колосків до пам’ятника жертвам Голодомору.
Після покладання квітів на Кургані скорботи, колона на чолі з губернатором області Олександром Удовіченком рушила до Мгарського Спасо-Преображенського монастиря, де відбулася панахида за загиблими, яку звершив за благословенням митрополита Полтавського і Миргородського Филипа благочинний монастиря ігумен Ніканор (Лагутин) в співслужінні братії обителі у священному сані. В пам’ять за жертвами Голодомору запалали сотні свічок.