Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. Свято-Іаківлівський храм міста відзначив своє престольне свято

5 листопада, у день пам’яті святого апостола Якова, брата Господнього по плоті, своє престольне торжество відзначає Свято-Іаківлівський храм міста Житомира, який знаходиться на кладовищі.
Із сторінок Святого Письма дізнаємося, що святий Яків був сином Йосипа Обручника від його першої дружини і тому в Євангелії називається братом Господнім. Господь Ісус Христос з’явився йому після Свого воскресіння і поставив його єпископом Єрусалимської церкви. Таким чином, на частку апостола Якова випала особлива діяльність: він не подорожував з проповіддю по різних країнах, як інші апостоли, а вчив і священнодіяв в Єрусалимі.
Служіння апостола Якова було важке: серед безлічі самих затятих ворогів християнства. Але він діяв з таким розумом і справедливістю, що його поважали не тільки християни, але й іудеї, і називали опорою народу та праведником. Але знайшлися і ті, кому вчення святого було не до вподоби, вони ж і задумали вбити його.
При великому скупченні народу апостола вивели на портик храму, і після декількох улесливих слів почали питати, після чого один нелюд, по ремеслу сукнороба, ударив своїм праником апостола по голові і забив його.
У день свята, урочисту Божественну Літургію очолив Високопреосвященніший Никодим, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський. Біля входу до древнього храму, який є єдиним у Житомирі що не закривався, під гомін дзвонів, Владику із квітами та пишним короваєм зустрічали прихожани парафії.
За Богослужінняв Архіпастирю співслужили секретар єпархії архім. Олексій (Овсянніков), духівник єпархії архім. Гавриїл (Вардаєв), настоятель Тригірського чоловічого монастиря архім. Галактіон (Корінчук), настоятель храму прот. Петро Костюк, благочинні Житомирського районного, Коростишівського та Черняхівського округів, а також міське та приїждже духовенство Житомирської єпархії.
До Святих Христових Таїн цього святкового дня приступило чимало вірян, а особливо маленьких діточок.
Після закінчення Божественної Євхаристії, Житомирський Архіпастир очолив молебень і торжественну Хресну ходу навколо храму, під час якої на чотири сторони церкви було прочитане Євангеліє та відспівана коротка літія по тим Архієреям та священикам, котрі поховані на храмовому кладовищі.
У своєму архіпастирському повчальному слові архієпископ Никодим згадав подвижнецьке життя святого апостола Якова, його стійке стояння у вірі, мудрість та смиренність серця і душі. Також Владика привітав настоятеля парафії отця Петра та прихожан із Пасхою храму і побажав довгих років життя під покровительством святого апостола Якова, брата Господнього по плоті.