Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт освятив храм святого апостола Андрія Первозванного в селі Струмівка

6 жовтня стало днем воістину пасхальної радості для православних вірних села Струмівка, яке належить до Луцького міського благочиння. Адже цього дня новозбудований величний храм на честь святого апостола Андрія Первозванного освятив керуючий Волинською єпархією митрополит Волинський і Луцький Ніфонт.

Теперішня громада Української Православної Церкви в цьому селі розпочала свою діяльність в 2000  році. Незабаром був зведений і тимчасовий храм, освячений на честь святого апостола Андрія Первозванного. А біля шести років тому розпочалось будівництво нового храму. Шлях цей був нелегким, але вірні по крихті збирали кошти на будівництво, знайшлись серед них і справжні меценати. І от нарешті 6 жовтня цього року до нового храму, витриманому у візантійському архітектурному стилі, із позолоченим куполом, прибув освятити його    митрополит Ніфонт.

Після чину освячення храму владика Ніфонт звернувся до вірних із архіпастирським словом проповіді, в якому наголосив на надзвичай важливому значенні храму в житті православного християнина.

«Благодать Святого Духа і любов ваших сердець з’єднала нас усіх тут у спільній молитві. А цей храм є тим місцем, де Господь єднатиметься із людиною у Святому Таїнстві Причастя. Отже це є серце вашого життя, як серце є центром усього організму людини – органом кровообігу. Отож нехай це церква буде для вас «духовним курортом», «духовним інститутом», в якому ви будете вчитись прощати і любити…А в  Таїнстві Причастя Христос єднається із людиною як вогонь із залізом, із іржавим залізом, адже ми слабкі і грішні, але Господь таки міняє наші серця», — підкреслив владика Ніфонт.

Він також наголосив на необхідності бути вірним Святій Православній Церкві, заснованій самим Христом Спасителем: « і ми тут із вами, і я – ваш єпископ, і ці 10 пресвітерів і один протодиякон, і ви – віруючі люди є тою маленькою частинкою Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви».

Митрополит Ніфонт також вручив настоятелю парафії протоієрею Степану Яремі відзнаку за церковні заслуги від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира – орден святого апостола і євангелиста Іоанна Богослова ІІ ступеня. Варто зауважити, що отець Степан несе особливе пастирське служіння – він є надхненником і співзасновником, а нині — головою Волинського православного братства тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського, метою якого є утвердження в суспільстві тверезого життя і допомога тим, хто потрапив у алкогольну залежність.

Після освячення храму за благословенням митрополита звершилась  перша Божественна Літургія,  яку очолив клірик Свято-Покровського кафедрального храму архімандрит Аліпій (Сапіга). Отцю Аліпію співслужили благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук, настоятель луцького Храму Всіх святих землі Волинської протоієрей Володимир Яцишин, благочинний Млинівського благочиння Рівненської єпархії протоієрей Андрій Іванейко, протоієрей Олександр Гринюк, настоятель Свято-Успенського храму села Воротнів Луцького району протоієрей Михаїл Росоловський, настоятель луцького храму святих апостолів Петра і Павла протоієрей Богдан Линник, протоієрей Олександр Гринюк, ієрей Василь Іванейко, який несе служіння у Свято-Вознесенському монастирі смт. Млинів, ієрей Тарас Ладецький та клірик луцького храму Всіх святих землі Волинської протодиякон Ігор Савієвський.

Після прочитання Євангелія із словом проповіді до вірних звернувся протоієрей Михаїл Росоловський. «Днесь благодать Святого Духа зібрала нас в цьому храмі. Будівництво храму – тернистий шлях, яким Господь випробовує людину. Адже дехто опускає руки, відходить…але от тепер ви маєте цей духовний осередок вашого села, ніхто тепер не скаже, що не може піти до храму, бо треба їхати для цього до Луцька…», — підкреслив отець Михаїл.

Після Літургії відбувся хресний хід, під час якого після кожного євангельського читання вірян було окроплено свяченою водою.

«Христос Воскрес! Цими словами сказано все…і коли сьогодні дітки вітали нашого владику Ніфонта, то висловлювали свої найчистіші побажання. Бажаю усім вам терпіння і досягнення Царства Небесного», — сказав вітаючи отця настоятеля і парафіян архімандрит Аліпій Сапіга.

«Щиро вітаю вас, отець Степан, із тим, що тепер у вас є такий чудовий храм, купол якого видно звідусіль і це є храм, який постає перед очима кожного, хто цим шляхом наближається до Луцька», — підкреслив благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук.

«Я щиро дякую нашому дорогому владиці митрополиту Ніфонту, дякую вам, отці і вам, дорогі брати і сестри за підтримку. Коли ми почали будувати цю церкву, в ході самого цього процесу бувало по-всякому – казали «чи зможемо?», «а чи на часі?». А от тепер те, про що мріяли, для чого трудились – ось воно сталось, є реальністю», — сказав настоятель парафії протоієрей Степан Ярема.

А завершилось церковне торжество врученням церковних нагород Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого митрополита Володимира та керуючого Волинською єпархією Високопреосвященнішого митрополита Ніфонта тим, хто особливо потрудився для будівництва святині. До слова, таких виявилось кілька десятків і мало не всі вони отримали церковні ордени. Нагороди ж ці, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, вручив протоієрей Володимир Літвенчук.

Привітав священнослужителів і вірних також і голова Підгаєцької сільради, до якої належить село Струмівка, Юрій Семенюк, а отець Степан Ярема запросив вірних на вже звичайне недільне богослужіння.

Отже, тепер на волинській землі є ще один величний православний храм, де звершуватиметься Безкровна Жертва і литиметься молитва за наш край, за нашу рідну Україну, загалом за всіх людей.