Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Свято-Введенському чоловічому монастирі вшановали ікону Божої Матері «Призри на смирення»

29 вересня у Свято-Введенському чоловічому монастирі міста Києва відбулися урочистості з нагоди святкування особливо шанованої ікони Божої Матері «Призри на смирення». За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Божественну літургію у головному храмі обителі обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.
Його Високопреосвященству співслужили: архієпископи Білогородський Миколай, Городницький Олександр, єпископи: Ніжинський і Прилуцький Іриней, Конотопський і Глухівський Роман, Бердянський і Приморський Єфрем, Бородянський Варсонофій і намісник обителі єпископ Фастівський Даміан, начальник Департаменту з охорони здоров’я Грузинської Патріархії архімандрит Адам (Ахаладзе), духовенство та гості обителі у священному сані.
По завершенні богослужіння Преосвященні владики звершили читання канону перед чудотворною іконою.
Напередодні ввечері архієпископ Городницький Олександр у співслужінні єпископа Конотопського і Глухівського Романа і намісника обітеті єпископа Фастівського Даміана відслужили святкову Всеношну.
Ікона Божої Матері, іменована «Призри на смирення», була явлена в 1420 році в Псковській землі, на озері Кам’яному. 16 вересня (за ст. ст.) Того ж року вона була перенесена в Псков і поставлена у соборному храмі. На згадку про це перенесення чудотворної ікони і було встановлено святкування.
Ікона, шанована у Свято-Введенському монастирі міста Києва, датується XIX століття і є списком чудотворного образу, явленого 1420 року. В обителі ікона Божої Матері «Призри на смирення» була передана схимонахинею Феодорой, яка зберігала її у себе протягом 55 років. У серпні 1993 образ Богородиці з немовлям дивним чином відбився на склі, яке покривало ікону, але не торкалося її. Київські вчені, провівши дослідження, прийшли до висновку, що зображення є нерукотворним, при цьому не змогли дати наукового пояснення чуду, що відбулося. Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 22 листопада 1995 року святий образ Божої Матері «Призри на смирення» було визнано чудотворним.
Прес-служба Cвято-Введенського монастиря