Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ із архіпастирським візитом відвідав Житомирську єпархію

14 серпня, у день святкування Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир із архіпастирським візитом відвідав Житомирську єпархію, де у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Житомира освятив головний престол.
Його Блаженству співслужили: митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, архієпископи Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, Городницький Олександр, духовенство єпархії.
Після освячення Блаженніший Владика очолив в освяченому храмі Божественну літургію.
За богослужінням молилися очільники області – голова Житомирської обладміністрації Сергій Рижук та голова обласної ради Йосип Запаловський.
Наприкінці богослужіння Митрополит Володимир привітав духовенство та віруючих із освяченням собору та розповів про значення Божого храму у житті людини.
«Храм є місцем зустрічі людини з Богом, а це дуже важливо, оскільки ціль життя людини – це єднання з Богом. У храмі людина долучається до Божої благодаті, через яку Господь щедро виливає на нас свої благодіяння та милості, очищуючи від гріхів. Бажаю, щоб Милосердний Господь був з усіма вами у житті, у ваших вчинках, у ваших судженнях, у вашому хрестонесінні. Нехай наша нинішня коротка бесіда з Богом дійде до небес і буде для нас корисною та спасительною», — сказав зокрема він.
У свою чергу, керуючий Житомирською єпархією архієпископ Никодим від імені духовенства та віруючих привітав Предстоятеля Української Православної Церкви та подякував за візит і освячення собору.
Після Літургії Блаженніший Митрополит Володимир освятив принесені віруючими мед і квіти. Освячення меду цього дня є благословенням вживати його з нового збору.
Цього ж дня Архіпастир відвідав Свято-Анастасіївський ставропігійний жіночий монастир міста Житомира, де його зустріла настоятелька монастиря ігуменя Михаїла (Фурманець), сестри обителі, прочани.
В обителі, біля скульптурної композиції, що зображує преподобного Серафима Саровського, який молиться на камені, духовенство та віруючи проспівали величання святому, після чого Владика поклав до неї квіти.
Роботи зі зведення собору були розпочаті у 1866 році, а завершені в 1874-му. Собор витриманий у російсько-візантійському стилі з характерними рисами древньоруської архітектури XI-XII сторіч, його висота 53 м. У зв’язку зі складністю робіт, у спорудженні собору брали участь робітники, що будували в 1818-1858 роках Ісаакіївський собор у Петербурзі. Собор розрахований на 3000 прочан. У ньому знаходиться три престоли: на честь Преображення Господнього, в ім’я рівноапостольного князя Володимира та святителя Миколая Чудотворця. 3 лютого 2008 року Блаженніший Митрополит Володимир освятив Свято-Володимирський приділ собору. Зараз у соборі тривають внутрішні роботи з оновлення розписів та робота над іконостасом.