Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У с. Коржівці урочисто відкрито монастир на честь Різдва Пресвятої Богородиці

12 липня, в селі Коржівці Деражнянського району області відбулося урочисте відкриття Різдва Пресвятої Богородиці чоловічого монастиря.
В цей день митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній у співслужінні духовенства Деражнянського благочиння звершив Божественну літургію на монастирській площі.
Владика привіз із собою Іверську ікону Божої Матері, яка знаходилася в монастирі, але під час гонінь була викрадена безбожниками. Після віднайдення образ знаходився у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Хмельницького. Ікона є місцевошанованою святинею не лише монастиря і села Коржівці, але й усієї Хмельницької єпархії.
Після Літургії був звершений Хресний хід до тимчасового Свято-Петропавлівського храму, куди й була принесена ікона.
Наприкінці митрополит Антоній звернувся до присутніх зі словами настанови. Владика привітав усіх віруючих з днем пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла, а також зі знаменною подією — початком відродження та відкриття монастиря. Владика Антоній закликав усіх присутніх брати активну участь у відродження цієї святої стародавньої обителі.
За активну участь у відродженні монастиря владика митрополит вручив його фундатору — Василю Демчишину — орден Української Православної Церкви Святого рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня, а активні меценати, які беруть участь у відновленні монастиря, були удостоєні Благословенних архієрейських грамот.
Різдва Пресвятої Богородиці чоловічий монастир почав свою історію ще у далекому 1742 р. У часи гонінь монастир був зруйнований. Рішення про відродження монастиря було прийнято на засіданні Священного Синоду УПЦ 14 червня 2011 року (журнал № 35). Стараннями фундатора, корінного жителя с. Коржівці Народного депутата України Василя Демчишина, сьогодні йдуть активні роботи з відродження обителі.