Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МІНСЬК. Архієпископ Никодим взяв участь у святкуванні 400-річчя Петро-Павлівського храму

12 липня, по благословінню Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого митрополита Володимира, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, прийняв участь у торжественному Богослужінні та урочистостях приурочених 400-річчю з дня заснування Свято-Петро-Павлівського собору міста Мінська.
У столиці Білорусії, цей храм являється самим найдревнішим, адже побудований він був у 1612 році. Близько двох століть собор був єдиним храмом у Мінську. В 1933 році, у часи безбожної влади, храм був закритий та відданий під скади. Лише у 1990 році святиня була відроджена, а у 1999 році були освячені три храмові престоли, головний з яких, на честь святих первоверховних апостолів Петра і Павла.
На урочисту Божественну Літургію, в цей пам’ятний день, прибув Патріарший Екзарх усієї Білорусії, митрополит Мінський і Слуцький Філарет.   Владиці співслужили: архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, єпископ Борисівський Веніамін, клірики Свято-Петро-Павлівського собору та запрошене на свято духовенство.

По завершенні Божественної Євхаристії, Владики освятили пам’ятний знак із зображенням святих апостолів Петра і Павла, а також меморіальну доску із надписом засновників собору.
Настоятель храму, протоієрей Георгій Латушко, указом митрополита Філарета, був удостоєний права служіння Божественної Літургії із відкритими Царськими Вратами.
Архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, від імені Блаженнішого митрополита Київського та всієї України Володимира, зачитавши вітальну адресу його Блаженства, привітав Патріаршого Екзарха Білорусії митрополита Філарета, настоятеля собору та присутніх вірян із торжеством святих первоверховних апостолів Петра і Павла та пам’ятною датою храму.
В свою чергу митрополит Мінський та Слуцький Філарет висловив слова щирої вдячності Блаженнішому митрополиту Володимиру, запевнив у постійному єднанні та загальній молитві за здоров’я Предстоятеля Української Православної Церкви.