Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ШЕПЕТІВКА. Єпископ Діонісій дав інтерв’ю  місцевій газеті з нагоди 5- річчя утворення єпархії

31 травня, року шляхом відділення від складу Хмельницької єпархії, була створена Шепетівська. Рішенням священного Синоду Української Православної Церкви до складу новоствореної єпархії увійшли такі адміністративні одиниці: Ізяславський, Полонський, Славутський, Шепетівський, Білогірський та Теофіпольський райони.
Цьогоріч з нагоди ювілею відбулося богослужіння в Свято-Михайлівському кафедральному соборі, яке очолив Преосвященніший єпископ Шепетівський і Славутський Діонісій.
— П’ять років це ніби й малий і водночас великий відрізок часу. Для людини — багато, а для вічності — всього одна мить, — звернувся єпископ до мирян. — Але весь цей час ми не стояли на місті, а розвивалися — розпочато будівництво десятків храмів, налагоджено роботу майже всіх єпархіальних відділів. Та найголовнішим є те, що ми залишилися єдиною соборною і апостольською церквою, на щастя, в нашій єпархії не було розбрату й суттєвих проблем. Але з Божою милості всі ми сьогодні зібралися тут з нагоди ювілею і для служіння подячного молебню. Дякую всім за молитву, яка зміцнює нашу віру, та бажаю, щоб Господь у свої великій милості благословив всіх нас, наш народ і нашу рідну Україну, дарував нам здоров’я, щоб змогли в мирі та злагоді дочекатися наступного ювілею. Перед нами ще поставлено багато завдань, які слід вирішити, бо пам’ятаю слова нашого Предстоятеля, Блаженнішого Митрополита Володимира, що історія повторюється, і в неї є час розкидати каміння, і є час його збирати. І цей час ми повинні віддати Богу в молитві і праці.
Після святкового богослужіння Преосвященніший Діонісій розповів про основні здобутки єпархії:
— В першу чергу тішить те, що молодь стала активніше відвідувати богослужіння, в порівнянні з дев’яностими роками минулого століття, — розповідає архієрей. — Адже приходять вони, не тому що це модно, а насамперед через духовну потребу, для утвердження віри. В спільній молитві вони просять миру та достаткку для своєї сім’ї, близьких та за наш боголюбивий український народ.
Також приємним моментом є зростання кількості православних храмів, в яких особливо укріпляється віра та духовність. Єпархіальні відділи займаються місіонерством, катехізацією, паломництвом до всесвітніх святинь та благодійністю. Їх очільники разом із православною молоддю відвідують будинки престарілих та дитячі інтернати, яких налічується 17 таких закладів. Повноцінною опікою це не назвеш, але надаємо соціальну допомогу та організовуємо подарунки на свята. Це звісно крапля в морі, але головне увага, адже такі люди обділені саме нею. Особливо важко спостерігати, як літні люди, інколи з обмеженими фізичними вадами в будинках престарілих доживають вік на самоті. Часто виявляється, що в них є діти, які залишаються байдужими до своїх батьків. Хотілось би, щоб всі люди мали хоч краплю поваги та співчуття до стареньких, адже одна з заповідей Божих сказано: «Шануй батька свого…».
— Які нові проекти єпархії?
Планів багато, але насамперед потрібно закінчити вже розпочаті. Через брак коштів усі будівництва йдуть сповільненими темпами. Доводиться багато їздити, щоб залучити благодійників. Найзаповітніша моя мрія — облаштувати в Шепетівці їдальню для нужденних. Спочатку вона функціонуватиме один раз в тиждень, щоб знедолені могли прийти і хоча б поїсти гарячої їжі. Нині ми шукаємо підходяще приміщення. Надіємося, що органи влади радо допоможуть вирішити це нагальне питання. Надіюся, що добра справа, яку ми плануємо за рік втілити в життя, увінчається успіхом.
Наостанок, всім парафіянам бажаю миру та злагоди в їхніх родинах!
газета «День за днем»