Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. До святкування Дня Росії, у Києво-Печерській Лаврі відбувся подячний молебень

7 червня, за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України на прохання Посольства Російської Федерації, в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври відбувся подячний молебень, присвячений Дню Росії. Богослужіння звершив вікарій Київської єпархії, єпископ Броварський Феодосій, який передав привітання Предстоятеля Української Православної Церкви громадянам Російської Федерації.
На богослужінні були присутні: Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов, радник Президента України Ганна Герман, представники дипломатичного корпусу, Генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Вікторія Ліснича, співробітники музею та братія Києво-Печерської Лаври.
Після закінчення молебню на площі біля Успенського собору відбувся концерт Академічного Кубанського козачого хору під керівництвом народного артиста Росії та України Віктора Захарченко. Перед виступом Посол Росії Михайло Зурабов подякував Предстоятелю УПЦ за благословення та «надзвичайне духовне піднесення від молитовного спілкування», яке він отримує після богослужінь у Печерській Лаврі. «Нашим народам не треба знайомитися один з одним, — зазначив він. — Наші народи століттями жили, живуть і будуть жити один з одним пліч-о-пліч, черпаючи свою силу, перш за все, у вірі, що нас об’єднує, і в тому духовному здоров’ї, яке дали нам наші предки».
Виступ Кубанського козачого хору почався співом стихири Всім святим, у землі Руській просіявшим: «Земле русская» наспіву Києво-Печерської Лаври. Хор виконав церковні піснеспіви, а також народні російські та українські пісні.
Єпископ Броварський Феодосій в коментарі для офіційного сайту УПЦ зазначив, що вже існує добра традиція звершувати подячні молебні у дні незалежності держав, де домінуючим віросповіданням є Православ’я. «Російським громадянам є за що дякувати Богові, — сказав владика Феодосій. — Тому росіяни, які живуть в Україні, на чолі зі своїм Послом та дипломатичним корпусом, попросили нас відслужити подячний молебень. І це не виняток. Наприклад, Греція, Сербія, Молдова, Румунія, Грузія та інші країни також просять помолитися в такі дні разом з ними. Важливо, що у державні свята ми не забуваємо дякувати Богові, тому ми завжди з радістю відгукуємося».
День Росії відзначається 12 червня, на честь прийняття у 1990 році першим З’їздом народних депутатів РРФСР «Декларації про державний суверенітет».