Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХАРКІВ. Відбулися урочистості з нагоди святкування 20-ї річниці історичного Харківського Архієрейського Собору УПЦ та Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Володимира

27 травня, по благословенню Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, в місті Харкові відбулися урочистості з нагоди святкування 20-ї річниці історичного Харківського Архієрейського Собору Української Православної Церкви та Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Володимира на Кафедрі Київських Митрополитів.
В цей день у Благовіщенському кафедральному соборі була відслужена Божественна літургія. Урочисте богослужіння очолив митрополит Сімферопольский і Кримський Лазар, якому співслужили: митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Миколаївський і Вознесенський Питирим, архієпископ Білгородський і Старооскольський Іоанн, Секретар Священного Синоду Болгарської Православної Церкви єпископ Стобійський Наум, Керуючий справами УПЦ архієпископ Бориспільський Антоній, архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій, архієпископ Полтавський і Миргородський Филипп, Секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископ Северодонецький і Старобільський Агапит, єпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей, єпископ Макарівський Іларій.
Після Божественної літургії архієпископом Бориспільським Антонієм було зачитано вітальний адрес Блаженнішого Митрополита Володимира учасникам урочистостей 20-річчя історичного Харківського Архієрейського Собору. Також до присутніх із промовою звернувся митрополит Сімферопольский і Кримський Лазар. У своєму слові він, зокрема, як учасник Харківського Собору, наголосив на історичній значності цієї події та зосередив увагу на важких умовах і складнощах, із якими зіштовхувалась Православна Церква України у складні часи перебудови. Також митрополит Лазар зауважив, що саме Блаженніший Митрополит Володимир, обраний Предстоятелем Української Православної Церкви на Харківському Архієрейському Соборі і донині є мудрим кормчим Української Православної Церкви та люблячим пастирем, саме завдяки йому вона плідно та мирно звершує своє Богом заповідане служіння на Україні, і саме Блаженніший Володимир є гарантом миру, любові та стабільності, як серед вірних Церкви, так і в нашій державі.
Після урочистих промов Преосвященні владики перейшли до нижнього храму Кафедрального Собору на честь Святителя Мелетія Харківського, де звершили заупокійну літію на могилі митрополита Никодима (Руснака), та поклали квіти до його гробниці.
По завершенні літії, учасники торжеств хресною ходою перейшли із Благовіщенського собору до Благовіщенського чоловічого монастиря м. Харкова, де було звершено урочистий молебень.
Після молебну Преосвященні архіпастирі на чолі із митрополитом Сімферопольським і Кримським Лазарем відвідали приміщення, де відбувся історичний Харківський Архієрейський Собор 1992 року, і піднесли многолітня Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру.