Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.04.2012. ЧЕРНІГІВ. Пасхальне послання архієпископа Амвросія

«Радійте в Господі завжди, і знову кажу радійте» (Фил.4,4)
Здійснивши спасительний подвиг покаяння та очищення у Великому посту, ми, по милості Божій, в одвічній радості святкуємо Воскресіння Христове, торжествуємо перемогу жертовної любові над духом зла.
Так бо Бог полюбив світ, що віддав Сина Свого Єдинородного за всіх нас на смерть, щоб ми стали дітьми Божими і отримали через Нього життя вічне (Ін.3,16).
Господь Іісус Христос помер, і воскрес, і всіх віруючих у Нього зробив причасниками Божественної любові, яка приходить через благодать Духа Святого. «Воскресіння день, і просвітимося торжеством, і один одного обіймемо».
У факті Воскресіння Христового — торжество нашої віри і правди, торжество чесноти і життя, торжество безсмертя і вічного життя.
У ці світлі і радісні дні душа кожної людини сповнюється невимовною радістю і відрадою, і з захватом співає: «Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав».
Кожен із нас знає, що Своєю смертю і воскресінням Господь відкрив нам вхід на небо і дарував нашим душам вічне життя, яке ми втратили в наслідок гріха прародителів.
Всі мешканці землі до Воскресіння Христового сходили в пекло, але після Воскресіння все змінилося – нам даровано безсмертя.
Через свою смерть Христос осоромив, переміг і позбавив сили диявола, а нам дарував владу перемагати і наступати на всю ворожу силу.
Якщо до Воскресіння Христова смерті боялися і тремтіли, то після Воскресіння Христа смерть вже називається заспокоєнням і сном. Душа наповнюється радістю і приходить в захват від того, що Христос Воскрес, і разом із Собою воскресив усіх нас, і дарував людям вічне життя. Ось велика радість християнина, радість спасіння. Христос для того і прийшов на землю, постраждав, помер і воскрес, щоб замість смерті дати життя, замість смутку – радість.
Радійте та сприймайте в своєму серці радість спасіння і позбавлення! Нехай у чистих і світлих почуттях від сяйва Христового Воскресіння розвіється все, що наводить на серце ваше хмару печалі і скорботи! А якщо хто по своїм гріхам не знаходить заспокоєння і радості, то хай пам’ятає, що хоча ти бідний добрими справами, про те Бог багатий милостями до тебе. Двері покаяння для тебе не зачинені, а через ці двері ти увійдеш в повну радість нинішнього дня. Нині плачуть від радості, і ти від своїх сліз зрадієш. В радість проливати сльози каяття, солодко плакати про гріхи. Заплач же, зітхни для свята, і у тебе буде справжнє свято Воскресіння: у тобі воскресне Христос, ти звільнишся від рабства диявола і про тебе зрадіють на небі ангели Божі, коли побачать сльози твого каяття, коли почують твої зітхання про гріхи. Отож ніхто з нас не повинен сумувати: двері радості всім відкриті, заходьте без сумніву.
Возлюблені у Господі, боголюбиві пастирі, чесні ченці і черниці, дорогі брати і сестри! Сердечно вітаю Вас з пресвітлим святом святої Пасхи Христової. Закликаю Вас благоуспішно продовжувати своє служіння Церкві і Вітчизні в безмежній відданості Христу, у вірності Його заповідям про любов до Бога і людей. Оживимося справжнім торжеством, обіймемо один одного, тим, хто ненавидить нас, простимо все заради Воскреслого і будемо устами і серцем завжди прославляти Господа, співаючи: «Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав!».
АМВРОСІЙ
АРХІЕПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ
І НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ