Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.04.2012. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Секретар єпархії взяв участь у засіданні круглого столу

29 березня, в обласній бібліотеці ім. Островського відбулося засідання круглого столу «У пошуках гармонії життя» у якому взяли участь представники духовенства, науки, мистецтва, психологи, студенти вузів міста.
За благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія у роботі вченого зібрання взяв участь протоієрей Олександр Дацюк, який у своєму виступі зазначив, що говорячи про пошуки гармонії з християнської точки зору, слід, насамперед торкнутися основ християнської антропології, відповідно до якої людина була сотворена Господом із душі і тіла, котрі, у свою чергу, мають потребу у догляді та «якісному харчуванні». Але спотворення Божого образу у людині у наслідок гріхопадіння привело усіх нас до плачевного стану, вихід з якого є лише у роботі над собою та Божій допомозі.
Взагалі, говорячи про будову людини,
відповідно до вчення нашого земляка прот. В. Зінкьовського, слід зазначити, що людина скоріше не гармонічна, ієрархічна. Ось як про це писав сам прот. Василій Зіньковський: «В прежнее время, — пише протопресвітер В.Зіньковський, — господствовало убеждение, что человек построен «гармонически», т.е. что естественное удовлетворение его потребностей само по себе создает внутреннее равновесие, определяет внутреннюю гармонию всех функций. Это убеждение (отразившееся в свое время на определении задачи воспитания как задачи «гармонического» воспитания всех сил в человеке) должно быть признано совершенно ошибочным — прежде всего потому, что человек построен вообще не гармонически, а иерархически. Это значит, что развитие одних функций находится в зависимости от развития других, что замедленность или, наоборот, усиленное развитие одной функции гибельно отражается на других. Есть функции первичные, основные, есть функции вторичные, производные…». Даний факт важливо враховувати, працюючи над собою та вірно будуючи ціннісно-ієрархічну вертикаль.
Отже, замість т. з. «гармонії», людина повинна прагнути до внутрішньої радості, спокою, а це не так просто дається, вимагаючи кропіткої роботи.
У ході виступу доповідач торкнувся ще ряду концептуальних питань стосовно людської будови та християнського розуміння щастя.
Чисельні запитання і активність аудиторії підтвердили актуальність піднятої теми.