Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Історія Нанківської ікони Богоматері

…Це був серпень 1690 року, село Нанково (нині — Хустський район Закарпатської області України) тоді складалось з декількох хат. На місцевості, що має назву „Полянки”, де паслись отари овець і корів, як сяюче сонце, з’явився образ Божої Матері. З очей Пресвятої Богородиці стікали сльози. Навколо ікони зібрався весь нанківський люд, котрий в глибокому роздумі обдумував, що б значило це чудо!

Важко відповісти на питання, чим було зумовлено таке рішення, але спочатку ікону не хотіли прийняти. Згідно народного передання, господар поля пожалів ділянку землі де з’явилась ікона, яку, за традицією, потрібно було віддати для побудови монастиря в честь Пресвятої Діви. Поставили ікону на підводу, запрягли волів, але ті стояли мов вкопані, бо були затримані Божою силою. Ікона не хотіла покидати своє вибране місце. Запрягли ще декілька пар волів і відвезли ікону до Венгрії в Маріо-повчу.

Про те, куди була відвезена і де зараз знаходиться оригінал Нанківської чудотворної ікони достовірно не відомо. В січні 2008 р. М.В. Ярема мандруючи містами Європи, відвідав католицький собор святого Стефана у Відні (Австрія), де звернув увагу на ікону Богородиці у правій частині храму і знайшов дуже багато спільного між тим образом та образом Нанківської Богоматері. Можливо це і є оригінал ікони Нанківської Пресвятої Богородиці, що був вивезений у давнину до Відня.

Нині в Нанківській Свято-Духівській церкві зберігається список зі святої ікони. А на місцевості де було з’явлення ікони, забило джерело, з якого утворився колодязь. Вже більше трьох століть вода в криниці ніколи не висихає, навіть в найзасушливі роки. Вода в цьому колодязі чудодійна. Хто її вживає з вірою, той виліковується від душевних та тілесних недугів.

9 лютого 2004 року, Священний Синод Української Православної Церкви встановив щорічний день святкування 10 серпня (за новим стилем).

На теперішній час, на місці з’явлення Нанківської Ікони Божої Матери, з благословіння керуючими Хустської Єпархії, та працею жителів с.Нанково і з фінансової підтримки Благодійною організацією «Духовний центр Нанківської Ікони Божої Матери» , збудована каплиця яку обрала собі під покров Пресвята Богородиця, і упорядковано це св’яте місце, для здійснення Архієрейських богослужінь і прийому численних паломників.