Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.03.2012. ВІННИЦЯ. Більше трьохсот священнослужителів зібралися на свято у Браїлівському монастирі

19 березня у Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі відбулося урочисте богослужіння на честь однієї з головних святинь Вінницької єпархії — ікони Божої Матері «Браїлово-Ченстоховської».
Божественну літургію святителя Іоанна Златоустого звершив митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон у співслужінні єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира та вікарія Білоцерківської єпархії єпископа Рокитнянського Никодима. У богослужінні взяли участь більше трьохсот священиків Вінницької єпархії та гості з інших єпархій УПЦ, а також кілька тисяч паломників, яких не міг умістити великий Свято-Троїцький собор обителі. Особливої урочистості богослужінню надавав чудовий спів чоловічого хору Свято-Духівського скита Почаївської Лаври, який прибув у Браїлів на запрошення ігумені монастиря м. Антонії.
З торжеством на честь Браїлово-Ченстоховської ікони Пресвятої Богородиці у Браїлові поєднується й святкування відродження обителі після її закриття богоборчою владою у ХХ столітті. Саме у цей день, 19 березня 1990 року, тодішній керуючий Вінницькою єпархією, а нині митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, освятив престол нижнього монастирського храму на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських і звершив у відродженому монастирі першу Божественну літургію.
З тих пір у Браїлівській обителі затеплилася молитовна лампада і зародилася традиція відзначати 19 березня служінням Божественної літургії Іоанна Златоустого. А цього року, з благословення митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Симеона, на святкування у Браїлові зібралося все духовенство Вінницької єпархії.
Під час богослужіння митрополит Симеон звершив хіротонію. У сан диякона був рукоположений випускник Почаївської Духовної Семінарії Іван Боровець. Ставленицьку практику о. Іоанн проходитиме у Браїлівському монастирі.
Після завершення літургії, навколо монастиря відбувся хресний хід, який звершили архієреї і священики. Чудова тепла погода підсилювала святковий настрій учасників урочистостей.
По завершенню хресного ходу митрополит Симеон привітав духовенство і мирян. Владика подякував єпископам Володимиру і Никодиму за те, що вони розділили духовну радість віруючих Вінницької єпархії. Митрополит Симеон особливо подякував владиці Никодиму за духовне архіпастирське повчання, з яким Його Преосвященство звернувся до віруючих під час літургії. Вінницький архієрей також розповів про чудесне заступництво Божої Матері, яке Вона неодноразово являла після молитв перед Її чудотворним Браїлово-Ченстоховським образом. Владика Симеон нагадав присутнім і обставини відродження Браїлівської обителі та подякував ігумені Антонії, котра разом із сестрами трудиться по розбудові і благоустрою монастиря і підтримує у ньому молитовне духовне життя.
Митрополит Симеон подякував також постійним меценатам Браїлівської обителі та представникам влади, які були присутні на урочистостях, на чолі з головою Жмеринської рай адміністрації Ю. М. Твердохлібом.
Архіпастир благословив і численних паломників, які прибули з різних міст і сіл України. Владика побажав, щоби Божа Матір почула молитви кожної людини, яка була цього дня у Браїлівському монастирі, і благословила усіх Своєю багатою і щедрою милістю. Прес-служба Вінницької єпархії