Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.02.2012. ЛУЦЬК. У єпархії відбувся II з’їзд православної молоді Волині

15 лютого –особливий день для молодих вірян Волинської єпархії УПЦ. Цього дня вони не тільки відзначають світле свято Стрітення Господнього, але й збираються на з’їзді православної молоді, що з благословіння митрополита Ніфонта вдруге відбувається у Луцьку.
Перед його початком делегати з’їзду взяли участь у всеукраїнській акції на підтримку онкохворих дітей. Молоді люди запалили лампадки, виклали з них слова «Надія є» і помолились за одужання діток.
«Цього року Луцьк вперше бере участь у цій акції, — розповідає її координатор Людмила Віскунець. — Ми ставимо собі за мету більше інформувати громадськість про цю проблему, шукаємо нових спонсорів, залучаємо волонтерів. Також від сьогоднішнього дня починаємо збирати кошти на обладнання для збору і зберігання донорської крові, що вкрай потрібне для онкогематологічного відділення».
…Стрітення у перекладі з церковнослов’янської значить «зустріч». Цього дня церква згадує зустріч Богонемовляти і праведного Симеона в Єрусалимському храмі, зустріч Старого і Нового Завіту. Стрітення – це ще й свято зустрічі людської душі з Богом, що відбувається у житті кожної людини. І справді велике щастя, коли ця подія відбувається в юнацькому віці. Тоді світло Христове освітлює людину упродовж цілого життя, вказуючи напрям на життєвій стежині.
Відрадно, що для кількох десятків молодих людей, що прибули на з’їзд православної молоді Волині, перша зустріч з Богом відбулася.
«Те, що ми зібралися тут, вже свідчить про те, що у церкві є молоді люди, -сказав у вітальному слові ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Сергій Ющик. – У радянські часи людей не пускали до храму, намагаючись довести, що церква –резервація для людей похилого віку. Згідно з українським законодавством, людина до 35 років вважається молодою. Іісусу Христу було 33 роки, коли його вели на Голгофу. Він був молодим і звертався до молодих. Тому, на мою думку, молода людина, яка будує плани на майбутнє, повинна в основі їх фундаменту мати віру Христову».
Як розповів голова відділу у справах молоді Волинської єпархії ієродиякон Ніфонт, на перший з’їзд прибуло лише кілька молодіжних організацій. Цьогоріч кількість охочих зросла, зокрема, свої проекти на сцені Луцького палацу культури презентували представники не тільки відомих, але й новостворених осередків юнацтва. У їх числі –товариство імені преподобного Ніколи Святоші, юнацький хор «Покров», братство тверезості імені св.прав. Іоанна Кронштадського, вихованці ВДС.
«Наша православна молодь розпочала працювати з онкохворими дітьми, -розповідає ієродиякон Ніфонт. – Хлопці і дівчати відвідують їх в лікарні, спілкуються, проводять арт-студії. Окрім того, в єпархії почали діяти кілька молодіжних хорових колективів. Свою роль зіграв і перший форум православної молоді, який минулого літа відбувся на базі Свято-Троїцького жіночого монастиря, що на Маневиччині. Він став поштовхом для створення чотирьох молодіжних осередків в Рожищі, Берестечку, Любешові і Луцьку».
Окрім презентацій проектів, присутні на заході мали змогу послухати духовну музику, а також поспілкуватись з ректором ВДС протоієреєм Сергієм Ющиком. По закінченні офіційної частини заходу молодих людей чекав солодкий стіл, де у неформальній обстановці вони мали змогу поділитись враженнями від побаченого і почутого.