Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.02.2012. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. До 1020-річчя єпархії перевидано унікальну книгу

Нещодавно Володимир-Волинська єпархія здійснила унікальний видавничий проект – було перевидано працю відомого історика, археолога і дослідника Волині Олександра Цинкаловського «Стара Волинь і Волинське Полісся».
Ця книга – скарб для любителів історії Волині та її пам’яток. Майже усі сучасні краєзнавчі дослідження посилаються на цю книгу, як на джерело, проте донині вона була малодоступною. Видана у 1984 році в Канаді – одразу стала бібліографічною рідкістю. Усього кількадесят екземплярів потрапили в Україну із-за кордону. На Волині є лише кілька примірників – вони знаходяться в декількох бібліотеках та музеях.
Книга «Стара Волинь і Волинське Полісся» стала плодом тридцятирічної копіткої праці вченого. Сотні експедицій, археологічних досліджень, тисячі кілометрів пішки, опрацювання архівів та опитування старожилів – усе це вилилося у краєзнавчий словник «Стара Волинь і Волинське Полісся».
Двотомне видання загальним обсягом 1200 сторінок містить опис 1442 населених пункти краю. Статті подано у алфавітному порядку.
Попри всю науковість та енциклопедичність видання – читається книга напрочуд легко. Зацікавившись однією статтею мимоволі йдеш далі. Перед уявою постають наші села, історія яких, з часів палеоліту до початку ХХ ст., з любов’ю зібрана автором. Тут можна знайти унікальні відомості як про відомі населені пункти, так і про села, які вже зникли або змінили назву.
Дослідження О. Цинкаловського обіймають територію історичної Волині – тепер це Волинська, Рівненська, частини Хмельницької та Житомирської областей.
Єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир:
– Наступного року виповниться 1020 років з часу заснування Володимир-Волинської єпархії – однієї з найдревніших на Русі. Цю дату ми плануємо відзначити не лише богослужінням, але й різноманітними заходами. Плануємо провести кілька конференцій та форумів, втілити деякі видавничі проекти. Перевидання книги О. Цинкаловського «Стара Волинь і Волинське Полісся» – це перша ластівка.
Я сам захоплююся історією рідної Волині, і намагаюся прищепити цю любов своєму духовенству.
Найближчим часом ми проведемо презентації цього видання і подаруємо примірники в бібліотеки усіх районів єпархії.
Протодиякон Віктор Мартиненко, прес-секретар єпархії:
– Перше видання вийшло мікротиражем усього кількадесят екземплярів, проте і це зробить труд О. Цинкаловського доступним для бажаючих. Ми плануємо перевидати ще кілька книг з історії Волині, які є рідкістю, проте містять історичні відомості та інформацію актуальні понині.
Зараз спостерігається інтерес до краєзнавства, до історії Волині. Студенти, школярі пишуть розвідки з історії сіл, храмів чи монастирів. Нажаль, доступно мало джерел – праць, у яких можна було б почерпнути інформацію.
Кілька років тому, ми попросили священиків єпархії написати історичні довідки про кожен храм – і тоді зіткнулися з цією проблемою. Батюшки кажуть немає книг. Є посилання на ту чи іншу історичну працю, втім, щоб її побачити на власні очі треба їхати в Луцьк в архів, в Почаїв чи Київ.
Очевидно, щоб популяризувати нашу історію, зацікавити, створити умови для нових досліджень і відкриттів – треба зробити доступними вже існуючі видання. Роботу у цьому напрямку розпочала Луцька єпархія. Там, з ініціативи владики Нифонта перевидано кілька праць М.І Теодоровича.
Окрім друкованого видання, ми ведемо роботу по відцифровці книг, аби вони були доступні в інтернеті.
З питань придбання книги звертайтеся за тел.. 097-951-78-56
Олександр Цинкаловський