Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.02.2012. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Духовенство та прихожани собору в молитвах прославили св. мч. Трифона, вірного слугу Божого

14 лютого — день пам’яті святого мученика Трифона.
Це один із чотирьох престольних празників Свято-Покровського кафедрального собору м. Хмельницького.
Митрополит Хмельницький і Староконстантинівський Антоній разом із духовенством та прихожанами собору в молитвах прославили св. мч. Трифона, вірного слугу Божого, що засвідчив свою вірність мученицькою смертю. Трифон, який не мав книжної вченості, у всій повноті пізнав Премудрість Божу і з раннього віку отримав від Бога дар цілительства.
З житія св.мч.Трифона відомо, що по його молитві
із єдиної дочки імператора Гордіона вийшов нечистий дух у вигляді собаки і на запитання св. мч. Трифона: «Хто дав тобі владу посягати на творіння Боже?» відповів: «Ми не маємо влади над тими, які знають Бога і вірують в Єдинородного Сина Божого, але ті, які не вірять і ходять шляхами свого серця, над тими ми отримуємо владу».
Через декілька років після смерті Гордіона римський престол посів лютий супротивник християнства імператор Декій. При ньому Трифон прийняв свою мученицьку смерть. Святого довго і жорстоко били палками. Наприкінці катувань, бачачи непохитну віру Праведника Божого, його усікли мечем.
Передання Церкви зберегло чудесну розповідь про те, як молитва сокольничого Іоанна Грозного Трифона Патрікеєва до свого Небесного Покривителя св. мч. Трифона допомагла йому знайти царського кречета, який під час полювання улетів і загубився.
З тих пір у Православній іконографії св. мч. Трифон зображається з птахом в пам’ять про незабутнє чудо, яке скоїв Господь по молитві Свого Праведника.