Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.12.2011. ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт звершив панахиду по воїнах-«афганцях»

27 грудня, у місті вшановували пам’ять солдатів та офіцерів, що загинули під час війни на чужій землі. У цей день тридцять два роки тому радянські війська увійшли на територію Афганістану. 27 грудня по всій колишній території Радянського Союзу збираються учасники бойових дій, аби вшанувати пам’ять друзів-однополчан, що назавжди залишилися молодими. Понад 15 тисяч загиблих солдат та офіцерів – така страшна ціна участі радянських військ у цій війні. Голова Волинської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович стверджує, що вона триває і досі, підточуючи сили і забираючи здоров’я у тих, кому вдалося повернутися живим.
«По області у нас нині налічується близько двох тисяч учасників бойових дій в Афганістані, -каже він. – Минулого року померло 42 людей, цьогоріч не стало 31-го побратима. Це катастрофічні цифри. Нічого не минає безслідно».
Григорій Павлович розповідає, що місцеві владці розуміють їх проблеми і допомагають вирішувати. Проте, на жаль, поки не вдалося достукатися до вищих ешелонів влади.
Очільник спілки волинських воїнів-«афганців» щиро дякує митрополиту Ніфонту за духовну підтримку, адже ось уже багато років поспіль владика служить панахиди за загиблими. Ось і цьогоріч помолитися за душі померлих воїнів у Свято-Покровській церкві зібрались їх рідні, близькі, учасники бойових дій.
«Для нас це вже стало доброю традицією, — каже керуючий Волинською єпархією митрополит Ніфонт. – У мене є список ваших загиблих побратимів, і ось уже понад п’ятнадцять років на кожній архієрейській службі не лише у Луцьку, але й у Ієрусалимі, на горі Афон, у Києво-Печерській і Почаївській лаврах я поминаю убієнних».
Після закінчення панахиди владика привітав усіх присутніх з наступаючим Різдвом і побажав здоров’я, терпіння і довголіття, аби слова гіркої правди про війну в Афганістані зуміли донести до нащадків.