Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.12.2011. КИЇВ. Священний Синод УПЦ звернувся до представників влади з приводу виконання Закону України «Про захист персональних даних»

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
В.Ф. ЯНУКОВИЧУ
Вельмишановний Вікторе Федоровичу!
Останнім часом на адресу Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Київської Митрополії УПЦ та Юридичного відділу УПЦ надходять чисельні письмові звернення, в яких священно- та церковнослужителі, а також вірні Української Православної Церкви висловлюють своє глибоке занепокоєння ходом виконання Закону України «Про захист персональних даних».
Особливе занепокоєння всієї повноти УПЦ викликає той законодавчий припис цього Закону…, згідно з яким на релігійні організації покладається обов’язок з обробки персональних даних членів релігійних об’єднань або осіб, які підтримують постійні контакти з релігійними об’єднаннями у зв’язку з характером їхньої діяльності.
Без винятку всі сто відсотків респондентів згодні в тому, що даним Законом… «порушуються їхні конституційні свободи і права». Заявники також вважають, що, у такий спосіб, Українська держава намагається встановити тотальний контроль за діяльністю релігійних активістів.
Українська Православна Церква поділяє стурбованість своїх вірних і принагідно хоче нагадати, що всі правовідносини в Україні, пов’язані із свободою совісті й діяльністю релігійних організацій регулюються спеціальним законом — Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», іншими законодавчими актами України, виданими відповідно до нього.
Релігійні організації створюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати й поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями).
Документи, які визначають віросповідну діяльність, регламентують інші внутрішні питання релігійної організації, не підлягають реєстрації у державних органах.
З огляду на зазначені вище законодавчі приписи та зміст положень пункту 7 Статуту про управління Української Православної Церкви, діяльність Української Православної Церкви включає в себе: звершення богослужінь, здійснення таїнств, обрядів, хресних ходів і церемоній; місіонерську діяльність; подвижницьку діяльність (монастирі, скити та ін.); поширення своїх переконань у суспільстві безпосередньо або через засоби масової інформації (газети, журнали, релігійну літературу, теле- і радіопрограми та інші форми поширення масової інформації, у тому числі й власні); справи милосердя та добродійності; релігійну освіту та виховання; паломництво; будівництво нових храмів, інших споруд (церковно-адміністративні споруди, будівлі духовних навчальних закладів, монастирські житлові та господарські приміщення, споруди церковних закладів, підприємств тощо), турботу про реставрацію старих храмів, нагляд за станом архітектурних пам’яток та церковних старожитностей; іншу діяльність, яка відповідає правилам і традиціям Української Православної Церкви.
Отже, на наше глибоке переконання, релігійні організації УПЦ, так само, як і будь-які інші релігійні організації, не тільки не мають права, але й не повинні займатися такою специфічною діяльністю як обробка персональних даних, оскільки, з одного боку, в їхніх установчих документах такого виду діяльність не передбачена, а, з іншого — сам вид такої діяльності суперечить, власне кажучи, задекларованій меті, з якою утворюються і діють релігійні організації, зокрема релігійні організації УПЦ, а саме: сповідувати і поширювати православну християнську віру.
Звертаємо Вашу увагу ще й на той факт, що в усі попередні роки домінуюча в Україні і єдина в нашій державі канонічна православна конфесія — Українська Православна Церква, категорично виступала і тепер виступає проти надання державним органам будь-яких інших відомостей, крім тих, що передбачені Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації».
Наша позиція ґрунтується на тому, що в цілому Церква не є юридичною особою; священно- і церковнослужителі за своїм статусом не є найманими працівниками. Вони виконують свої службові обов’язки виключно на засадах відповідних приписів внутрішньо-церковних настанов, здебільшого безплатно; кількісний і якісний склад 95% релігійних організацій УПЦ, зокрема парафій, не мають фіксованого членства.
Українська Православна Церква просить Вас поставитися з розумінням до нашої позиції і висловити свою думку щодо доводів, викладених у цьому листі.
Прикликаємо на Ваші труди Боже благословення.
З глибокою повагою,
від імені Священного Синоду УПЦ —
+ МИТРОФАН
КЕРУЮЧИЙ СПРАВАМИ УПЦ,
АРХІЄПИСКОП БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ І БОГУСЛАВСЬКИЙ
Такого ж змісту листи направлені:
ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРУ УКРАЇНИ
М.Я.АЗАРОВУ
ГОЛОВІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
В.М.ЛИТВИНУ
МІНІСТРУ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ
М.А.КУЛИНЯКУ
МІНІСТРУ ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
О.В.ЛАВРИНОВИЧУ
ГОЛОВІ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ
О.І.МЕРВІНСЬКОМУ