Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.12.2011. КИЇВ. Аделаджі «світить» 12 років тюрми

У Дніпровському суді столиці продовжилися слухання по суті справи «Кінґз Кепітал». Нагадаємо, шестеро підсудних обвинувачуються в створенні фінансової піраміди, що завдала багатомільйонних збитків тисячам людей, велика частина яких – парафіяни церкви «Посольство Боже», організованої та очолюваної громадянином Ніґерії Сандеєм Аделаджею.
Як повідомлялося раніше, 27 липня Генпрокуратура затвердила обвинувальний висновок, а Апеляційний суд Києва призначив його слухання в Дніпровському суді. На думку слідчих, протягом 2006-2008 років співробітники компанії «Кінґз Кепітал», яку контролював Аделаджа, під виглядом високоприбуткової інвестиційної діяльності заволоділи коштами громадян у особливо великих розмірах. На цей час до суду передана лише частина матеріалів, потерпілими в яких фігурують понад 600 осіб, що вклали в систему «Кінґз Кепітал» кошти у валюті на суму понад 52 мільйони гривень. Точна кількість потерпілих, як і загальний збиток, на разі не встановлено – ці цифри постійно збільшуються.
Сім попередніх судових засідань були практично безрезультатними – на них лише заявлялися різні клопотання, вирішувалося, якою мовою провадити слухання, або ж вони переносилися через відсутність або перекладача, або когось із адвокатів. Сандей і його дружина Абоседе регулярно приходили до суду, біля якого їх зустрічали групи підтримки з прихожан їхньої церкви. На засіданнях Аделаджа читав Євангеліє, його дружина дрімала в коридорі суду… Однак суддя Олександр Дзюба вирішив, що пора переходити до активних слухань. Розпочнуться вони з зачитування обвинувального висновку – за два тижні (крім вихідних), з 6 по 20 грудня, планують зачитати 12 томів кримінальної справи. Раніше, до речі, читати матеріали справи Аделаджа та його захист відмовилися.
Втім, суть звинувачення вже давно відома. Шістьом підсудним інкримінують шахрайство, створення злочинної організації, підробку документів та використання фальшивок, а також легалізацію грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, в результаті чого потерпілим було завдано збитків у особливо великих розмірах. Згідно з обвинувальним висновком, всі підсудні можуть отримати тривалі терміни позбавлення волі (Бандурченко, Сафонов і Єресько – до 15 років, Аделаджа, Голованов та Колесніков – до 12-ти). Проте співпраця зі слідством може значно зменшити ці терміни. Нагадаємо, перші три обвинувачені активно допомагали слідству на всіх етапах. Аделаджа, якого називають організатором піраміди, вважає себе цілком невинним. А Голованов і Колесніков, яких, за твердженням офіційних керівників підприємств «Кінґз Кепітал» Бандурченка і Сафонова, старший пастор нав’язав їм як кураторів, активного каяття не виявили.
uaoc.net