Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.10.2011. КИЇВ. 21 жовтня в УНІАНі відбудеться презентація факсимільної копії Луцького Євангелія

21 жовтня в інформагентстві УНІАН пройде презентація факсимільного видання унікального манускрипту середини XIV століття ― Луцького Євангелія.
Перевидання однієї з найдавніший рукописних пам’яток української мови здійснила Волинська єпархія Української Православної Церкви. Проект приурочений святкуванню 925-ої річниці міста Луцька.
Факсимільна копія Луцького Євангелія зберегла натуральний розмір текстів і прикрас, її сторінки відтворені в оригінальному вигляді, кольорі та об’ємі, без чистки і ретушування, окрім того збережені всі приписки. Перший тираж – одна тисяча примірників.
Луцьке Євангеліє — пам’ятка укр. мови було середини XIV століття. За висновками фахівців, манускрипт належить до пам’яток волинсько-галицької книгописної школи ― воно належним чином репрезентує графіку, орнаменти, особливості мови цієї школи. На підставі численних приписок, а також за мовними і палеографічними ознаками можна зробити висновок, що місцем його написання був Спаський Красносельський монастир поблизу Луцька.
Луцьке Євангеліє майже на 2 століття старше за славнозвісну Пересопницю, датовану XVI століттям.
Оригінальний примірник Луцького Євангелія нині знаходиться в Москві у фондах Російської державної бібліотеки.