Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.08.2011. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. У Переяслав-Хмельницькому відбулось відкриття виставки «Шевченкові скарби»

25 серпня в Музеї Заповіту ім. Т.Г.Шевченка м.Переяслав-Хмельницького Київської області відбулось відкриття виставки «Шевченкові скарби», присвяченої 20-й річниці Незалежності України.
На виставці представлені експонати з колекції Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Зокрема, це ікона святителя Тарасія, прижиттєві видання, газетні та журнальні публікації, філокартичні пам’ятки з графічними творами Т.Г. Шевченка, репродукції малюнків, збірки поезій, дореволюційні видання “Кобзаря», посмертні видання журналів «Основа» (1861-1862 рр.) з вибраними творами та спогадами близьких і друзів поета, портрети Тараса Григоровича, листівки тощо.
Для участі в урочистому відкритті на запрошення Генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Павла Довгошиї з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира прибули секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископи Макарівський Іларій та Васильківьский Пантелеімон. В урочистому заході також прийняли участь намісник Свято-Вознесенського чоловічого монастиря м.Переяслава-Хмельницького архімандрит Аркадій (Демченко), голова Синодального Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, благочинний Переяслав-Хмельницького округу архімандрит Ніл (Семенець), духовенство м.Переяслава-Хмельницького, представники влади.
Aрхієпископ Олександр звернувся до пристуніх з промовою та зачитав вітальну адресу Предстоятеля Української Православної Церкви. У виставковому залі музею Владика передав в дар заповіднику примірник Пересопницького Євангелія, репринтне видання якого здійснила Українська Православна Церква до 450-річчя написання цієї унікальної пам’ятки.
Потім для гостей свята була проведена екскурсія по музею Заповіту.
Відзначимо, що Шевченківські раритети з колекції Блаженнішого Митрополита Володимира виставляються у музеях вчетверте.