Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.08.2011. ЛУЦЬК. У першого форуму церковної молоді Волині –добрі плоди

У Свято-Троїцькому жіночому монастирі поблизу села Старосілля Маневицького району відбувся перший з’їзд православної молоді Волинської єпархії. Одинадцять благочинь взяли участь у першому з’їзді православної молоді. Метою зустрічі став обмін досвідом у сфері соціальної і місіонерської діяльності православних молодіжних груп. З’їзд пройшов у неформальній обстановці, в умовах виїзного табору. Ідея проведення молодіжних форумів у такому форматі належить православному об’єднанню «Ф.О.М.А», що кілька років тому виникло при Дніпропетровській єпархії УПЦ. На прохання відділу у справах молоді Волинської єпархії керував роботою форуму ініціатор створення цього об’єднання протоієрей Владислав Діханов.
« Наше завдання –допомогти молодим людям налагодити роботу в різних сферах – і церковного життя, і соціуму, де вони перебувають, — каже він. — Проте слухати сухі лекції їм нецікаво, а повчання – нудно. Ми їх замінили розвиваючими іграми, інтерактивними тренінгами, живим і неформальним спілкуванням з ровесниками і духовенством. На прикладі роботи з учасниками «Ф.О.М.И» можу сказати -така методика ефективна».
Аудиторні та вуличні заняття, спільні ранішні та вечірні молитви, художні постановки, зустрічі біля вогнища. Завдяки такій насиченій програмі молодим форумчанам ніколи було навіть вгору глянути. Втім, як зізнаються вони самі, такий розпорядок дня їм до вподоби.
«В умовах табору вдалось поєднати релігію, спорт і розваги, -каже Андрій Скарбатюк з Берестечка. – Крім тренінгів, тут велика увага приділяється молитві і роботі над собою. Повсякдень є можливість поговорити і отримати відповіді на те, що тебе хвилює, від священиків. Завдяки форуму я познайомився і подружився з ровесниками із Дніпропетровська, а також з інших благочинь Волині».
Схвально відгукується про форум присутній на ньому гість з Києва, представник синодального відділу у справах молоді УПЦ Павло Бройде. За його словами, завдяки таким заходам молодь можна відволікти від соціальних ризиків –наркоманії, алкоголізму, криміналізації.
«Та молода людина, яка вихована в нормах православної моралі, від цього захищена,- вважає він. –А на форумі вона отримує знання, як вберегти від таких негативних явищ інших. Дуже важливо, що нині, коли відбувся процес відродження зруйнованих у часи гонінь на релігію храмів, церква знову може займатися соціальним молодіжним служінням. На мою думку, це початок шляху духовного і культурного відродження країни».
Втішений спілкуванням з форумчанами і владика Ніфонт, що теж відвідав Свято-Троїцький монастир. За його словами, нині молодь зазвичай важко чимось зацікавити. Проте, зважаючи на кількість делегатів, що приїхали на з’їзд, можна лише порадіти –у Волинській єпархії є чимало молодих людей, що прагнуть творити добрі справи на благо Святої Церкви.
Людмила ПРИЙМАЧУК