Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.08.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Відбулося відкриття виставки художньо-прикладної творчості осіб, засуджених до позбавлення волі

15 серпня у бібліотеці для дітей та юнацтва міста відбулося відкриття традиційної виставки робіт художньо-прикладної творчості осіб, засуджених до позбавлення волі.
Відкрив виставку начальник управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Хмельницькій області генерал-майор внутрішньої служби Т.В.Якимчук.
На виставці представлено понад 100 кращих художніх виробів засуджених: картин, ікон, виробів ковальства і різьби по дереву.
За благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, у відкритті виставки взяли участь клірики єпархії – протоієрей Олександр Дацюк і диякон Віталій Козінчук.
«Метою проведення подібних заходів є пропаганда духовних традицій українського народу та гуманістичних цінностей християнської культури, сприяння формуванню у засуджених здорового способу життя та моральності, правослухняної поведінки і корисної зайнятості у вільний час» — зазначив начальник управління Держдепартаменту з питань виконання покарань.
«Присутність деяких експонатів свідчить про те, що така творчість мотивована релігійним натхненням і бажанням доторкнутися до святості. Багато подібних іконографічних робіт прикрашають церкви та молитовні кімнати в місцях позбавлення волі» — зазначив у виступі прот. Олександр.
«Багато робіт цієї виставки є результатом дотику променем віри душі виконавця роботи. Кожна людина, яка представила свою роботу на виставку, заздалегідь готувалася, обмірковувала всі тонкощі виготовлення свого твору – це не пройшло даремно для душі, адже ми робимося схожими на те, з чим довго спілкуємося…» — підкреслив о. Олександр.
«Таким чином, проведення подібних виставок є важливим елементом у вихованні засуджених, бо сприяє їх роботі над собою шляхом залучення до творчості, яка відіграє немаловажну роль у формуванні особистості. Сьогодні, ми оглядаємо ці роботи і, відчуваючи настрій їх авторів, віримо, що дехто, творячи красу, став на шлях виправлення… З радістю передаю усім організаторам і учасникам виставки вітання і архіпастирське благословення митрополита Антонія: нехай Господь дарує усе необхідне для життя і спасіння!» — такими словами було закінчене вітальне слово, яке виголосив на відкритті виставки від імені митрополита Антонія прот. Олександр.