Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МЕЖКОНФЕССИОНАЛЬНЫЕ ОТНОШЕНИЯ

21.07.2011. МЮНХЕН. В Германии пройдет встреча лидеров мировых религий
11 сентября, в 10 годовщину нью-йоркского теракта, в Мюнхене открывается международная встреча лидеров мировых религий, глав государств и известных деятелей культуры, пишет zenit.
Конференция под названием «Мы должны жить в мире. Диалог религий и культур» организована архиепископом Мюнхена кардиналом Рейнхардом Марксом, католическим сообществом св. Эгидия (Сommunita di San Egidio), известным в христианском мире благодаря обширной социальной деятельности.
Встреча будет продолжаться 3 дня, с 11 по 13 сентября. В ней примут участие представители германского правительства. Конференцию откроет президент ФРГ Кристиан Вульф. Канцлер Германии Ангела Меркель выступит на пленарном заседании Ассамблеи 12 июля.
Православные Церкви на встрече представляют Патриарх Румынской Православной Церкви Даниил, архиепископ Кипрский Хризостом II. Московский Патриархат представляет митрополит Филарет Минский. Также будут предстоятель Эфиопской Церкви патриарх Павел, Армянский Католикос Великой Киликии Арам I.
Ватикан направляет для участия в конференции кардиналов Курта Коха (председатель Папского совета по содействию христианскому единству), Роже Эчегарая (почетный председатель Папского совета «Справедливость и мир») и Леонардо Сандри (префект Конгрегации Восточных Церквей).
На встрече будет присутствовать большая часть немецких епископов во главе с президентом Конференции католических епископов Германии архиепископом Робертом Цолличем и кардиналы из крупных городов Европы: Кресченцио Сепе (Неаполь), Филипп Барбарен (Лион), Петер Эрдо (Будапешт) и Луис Мартинес Систач (Барселона).
Со стороны Реформатских Церквей выступит президент ЕЦГ (Евангелическая Церковь Германии) епископ Иоганн Фридрих.
На конференцию приглашены главный раввин Израиля Йона Мецгер, главный раввин России Берл Лазар, главный раввин Рима Риккардо ди Сеньи, кельнский раввин Арон Энгельмайер.
От мусульманского мира будут присутствовать представитель университета Аль-Азхар, Мохаммед Рифаах аль-Тахтави, президент Исламского центра Нью-Дели, Вахидуддин Кхан, президент крупнейшей исламской организацией в мире Нахдатул Улама Саид Акиль Сирой и другие видные мусульманские деятели.
Из Японии, Шри-Ланки и Камбоджи приедут буддийские лидеры. Ожидается также присутствие представителей индуизма и синтоизма.

07.07.2011. КАНАДА. Голова Синодального відділу УПЦ взяв участь у міжнародній конференції з питань тюремного служіння
За благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира, голова Синодального відділу у справах пастирської опіки пенітенціарної системи священик Віктор Яценко взяв участь у Міжнародній конференції з питань тюремного служіння.
Міжнародна конференція пройшла з 27 червня по 3 липня у м. Торонто (Канада). Конференцію проводила Міжнародна асоціація тюремного служіння, яка зібрала близько 850 представників громадських і релігійних християнських організацій, тюремних капеланів, волонтерів, представників тюремних адміністрацій та міністерств юстиції більш ніж з 125 країн світу і має своє представництво в ООН.
Питання, які було винесено на обговорення – поширення досвіду примирення і відновлення порушених стосунків засудженних до позбавлення волі з суспільством, родиною, друзями. Капеланська робота у вязницях сприяє поверненню у суспільство навіть невіруючих людей, які часто зневірюються в державі, в оточуючому середовищі, і, навіть, в самих собі. Таким чином, діти отримують своїх батьків, дружини — чоловіків, а релігійні спільности – своїх втрачених віруючих. Нажаль, сучасні тюрми в будь-якій країні не змінюють людину на краще, не викорінюють з неї шкідливі звички, застарілі пристрасті і не долають рецидивізм.
Лише внесення в душу людини світла християнської віри, покаяння і відчуття Божої присутності здатно преобразити людину, примирити з оточуючими і суспільством. Без релігійного впливу вязниці можуть лише покалічити душу людини. На конференції відбувалися семінари і засідання регіональних груп з питань опіки над дітьми засуджених, які не мають можливості бачитися з батьками протягом багатьох років, з питань організації реабілітиційних центрів для колишніх засуджених, а також з менторських (наставницьких) програм. На засіданні європейської регіональної групи асоціації тюремного служіння було обрано голову Української міжконфесійної християнської місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі» священика Віктора Яценка заступником голови європейської регіональної групи МАТС.
У рамках цієї міжнародної конференції проходило третє зібрання православної місії тюремного служіння, в якому взяли участь православні тюремні священики з Північної і Центральної Америки. Православне духовенство представлене епископами і священиками з Православної Церкви в Америці, Руської Православної Церкви (Закордоном), православних парафій в США під омофором Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, з Антіохійської Православної Церкви, а також православне духовенство з Росії, Білорусі, Румунії, Болгарії, Греції, Угорщини. Для учасників конференції було запропоновано семінар на тему «Служіння присутністю» (Ministry of presence) викладача Свято-Тихоновської духовної семінарії в Пенсільванії протоієрея Джона Ковальчика, який розповів про свій 22-річний досвід пастирського піклування про засуджених.
На зібранні було розглянуто особливості православної пастирської роботи в місцях позбавлення волі – сповіді і причастя, також була надана можливість ознайомитися з роботою православної місії імені святителя Іоанна Милостивого в Торонто, яка опікується безпритульними і колишніми засудженими і щодня годує близько 200 малозабезпечених людей різних національностей і віросповідань. В один з днів було звершено Божественну літургію в місці проведення конференції, яку очолив єпископ Балтиморський Марк, уповноважений Асамблеї канонічних православних єпископів Північної і Центральної Америки.
Прес-служба Синодального відділу тюремного служіння УПЦ

07.07.2011. КИЇВ. Єпископ Макарівський Іларій взяв участь у святкуванні 235-ої річниці Незалежності Сполучених Штатів Америки
6 липня в Посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні відбулося урочисте святкування 235-ої річниці Незалежності Сполучених Штатів Америки, організатором якого виступило посольство США в Україні.
На запрошення посла Джона Френсіса Теффта за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира подію відвідав вікарій Київської Митрополії єпископ Макарівський Іларій.
Владика Іларій привітав пана посла зі святом та передав йому вітання від Блаженнішого Митрополита Володимира.
На святковому заході також були присутні члени уряду, представники іноземних дипломатичних представництв, громадські та політичні діячі.

14.07.2011. ОДЕССА. Делегация Румынской Православной Церкви посетила Свято-Успенский монастырь
12 июля по благословению митрополита Одесского и Измаильского Агафангела епископ Белгород-Днестровский Алексий, викарий епархии, ознакомил делегацию Румынской Православной Церкви во главе с архиепископом Ясским Феофаном, митрополитом Молдавским и Буковинским, с историей старейшей обители на юге Украины – Свято-Успенским Одесским мужским монастырем.
Паломники из Румынии ознакомились с храмами и святынями монастыря, благоговейно помолились перед ковчегом со стопой святого апостола Андрея Первозванного и ракой с мощами преподобного Кукши Одесского, посетили Патриаршую резиденцию.

20.07.2011. КИЇВ. Єпископ Іларій мав зустріч із кардиналом Барселони
За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира 18 липня у резиденції Митрополита у Києво-Печерській Лаврі єпископ Макарівський Іларій зустрівся з архієпископом Барселони кардиналом Луїсом Мартінесом Сісташем.
Під час бесіди кардинал розповів про допомогу, яку надає Католицька Церква Іспанії українським православним заробітчанам, надаючи свої храми для звершення православних богослужінь. У свою чергу ректор Барселонської духовної семінарії о. Хосеп Марія Турулль Ґарріґа, який супроводжував кардинала Сісташа, розповів про систему духовної і богословської освіти в цій країні.
Єпископ Іларій подякував кардиналу Сісташу за згадану допомогу й розповів про стан відносин між православними й греко-католиками в Україні.
На завершення зустрічі кардинал Сісташ подарував владиці Іларію книгу з історією та ілюстраціями відомого кафедрального собору «Саґрада Фамілія», що знаходиться в Барселоні та був створений за проектом видатного архітектора Ґауді.
Єпископ Іларій від імені Блаженнішого Митрополита Володимира передав в дар кардиналу ікону Божої Матері «Нерушима стіна» та Святе Євангеліє українською мовою, видане Видавничим Відділом Української Православної Церкви.

20.07.2011. СИМФЕРОПОЛЬ. Румынский митрополит посетил Крым.
17 июля архиепископ Ясский, митрополит Молдавский и Буковинский Румынской православной Церкви Феофан посетил Петро-Павловский кафедральный собор и Свято-Троицкий женский монастырь в Симферополе.
17 июля по благословению Митрополита Симферопольского и Крымского Лазаря протоиерей Александр Якушечкин, секретарь Симферопольской и Крымской епархии, настоятель Петро-Павловского кафедрального собора, познакомил делегацию Румынской Православной Церкви во главе с Высокопреосвященнейшим Феофаном, архиепископом Ясским, митрополитом Молдавским и Буковинским, с храмами и святынями Симферополя.
В Свято-Троицком монастыре паломники молились святителю Луке, а потом приложились к его святым мощам. В кафедральном Петро-Павловском соборе румынская делегация благоговейно молилась перед ракой с мощами Святителя Гурия (Карпова).
После богослужения гости посетили Таврическую Духовную семинарию, где ознакомились с историей крымской духовной школы, основателем которой стал в 1873 году святитель Гурий, архиепископ, богослов и проповедник.