Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.07.2011. КИЇВ. Біля спорткомплексу «Олімпійський» відбудують Троїцький храм

Київська міська рада виділила земельну ділянку Українській Православній Церкві в районі НСК «Олімпійський» для будівництва культурно-просвітницького центру зі Свято-Троїцьким храмом, — як повідомляє Інтерфакс-Україна.
Минулого четверга Київрада своїм рішенням виділила парафії на честь Святої Трійці в постійне користування земельну ділянку площею 0,38 га на перетині вулиць Шота Руставелі та Жилянської в Печерському районі.
Цю земельну ділянку виділено за рахунок території, яку раніше було виділено ТОВ «Юджин» для будівництва житлово-офісного комплексу з суб’єктами соціальної інфраструктури в 2002 році. Київрада припинила ТОВ «Юджин» право користування частиною цієї земельної ділянки й передала її в користування УПЦ.
Раніше близько цього місця, на перетині Великої Васильківської та Жилянської вулиць, стояла церква на честь Святої Трійці, побудована й освячена ще 1859 року. Відповідно площа навпроти, на якій згодом було споруджено нинішній НСК «Олімпійський», називалася Троїцькою.
У 1911 році неподалік церкви розпочалося спорудження нового, більшого храму, проте через Першу світову війну роботи так і не завершились, і в 1930-і роки недобудовану церкву розібрали на будматеріали. Стара церква також була закрита, але збереглася, й на початку 1940-х у ній відновилися служби. Після цього вона пропрацювала ще понад два десятиліття і була знесена за одну ніч 25 вересня 1962 року.
Наразі територія, де стояв храм, частково зайнята висотною забудовою.