Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.07.2011. ЛУЦЬК. Звернення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта

Дорогі брати і сестри, шановні волиняни!
«Ніхто з нас не живе для себе, і ніхто не вмирає для себе; а чи живемо – для Господа живемо; чи вмираємо – для Господа вмираємо; і тому чи живемо, чи вмираємо – завжди Господні» (Рим. 14, 7-8).
Найвищою заповіддю православного християнина є заповідь любові (Ін.13, 34). Свою любов до рідних та близьких, друзів і знайомих ми виявляємо в молитві. Особливо, знаючи що у Бога немає мертвих, у Бога всі живі (Лк. 20, 38) молимось за них, коли вони залишили цей світ. Це єдине, що ми можемо зробити для них і чого вони найбільш потребують.
Життя кожного закінчується переходом в інший світ, вічний. Закінчення земного гостювання людини, яка хрещена у Православній Церкві, супроводжується чином церковного поховання. Викликає занепокоєння, що обряд поховання часто набуває безглуздих та перекручених форм, більше того, інколи супроводжується навіть язичницькими ритуалами.
Згідно наших традицій, покійного кладуть у домовину (гріб). Неприпустимо, коли нині на верхній частині гробу (віко) кріпиться хрест з зображенням розп’яття Іісуса Христа, яке потім закидають землею. Хрест на гробі повинен бути без зображення.
Язичницькою традицією є перекидання стільців, на яких стояв гріб з покійним, гойдання на порозі покійного, ставлення стаканів з водою і хлібом на підвіконня чи інших частинах будинку та ін. Неприємно спостерігати, коли проявляючи свою любов до покійного, купуємо невиправдано дорогі вінки чи квіти, а родина покійного в цей час залишається без підтримки. А тому, звертаюсь до всіх волинян, а також до тих, хто виготовляє речі для ритуального призначення надати цьому уваги. Якщо у вас виникають питання звертайтесь за порадою до священиків, а не до місцевих «бабок».
Якщо дійсно ми хочемо допомогти нашим спочилим рідним, близьким – підтримаймо родину, помолімось за них та творімо милостиню в ім’я спочилих. Ось ці справи і будуть справжнім проявом нашої християнської братерської любові. Ми щиро віримо, що «Христос для того і помер, і воскрес, і ожив, щоб владарювати і над мертвими і над живими» (Рим.14, 9)
Керуючий Волинською єпархією Української Православної Церкви
+ Ніфонт,
митрополит Луцький і Волинський