Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.05.2011. ПРИЛУКИ. У місті відбувся громадянський форум, присвячений 100-річчю канонізації святителя Іоасафа Бєлгородського

Віднедавна прилучани започаткували відносини з російським Бєлгородом, точніше, з усією Бєлгородською областю. Майже синхронно наша міська рада і їхня обласна дума ухвалили рішення про те, що 2011 рік стане Роком святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського, Прилуцького Чудотворця. На початку зими прилуцький мер Юрій Беркут побував на Бєлгородській землі, а в теплому травні росіяни прибули з візитом у відповідь.
У присвяченому 100-річчю канонізації Святителя Громадянському форумі, що в неділю відбувся в міському Будинку культури, взяли участь 45 представників Громадської палати і лідерів громадських організацій Бєлгородщини. Перед тим гості побували на екскурсії в краєзнавчому музеї та на божественній літургії в Спасо-Преображенському соборі, а в суботу відвідали місця, пов’язані із життєвим шляхом святителя Іоасафа, — село Замістя, Мгарський і Густинський монастирі.
Як сказав керівник делегації, голова Громадської палати Віктор Овчинніков, на батьківщину святителя Іоасафа прибули діячі духовенства, культури, освіти, промисловості, тобто представники практично всіх сфер життєдіяльності Бєлгородщини.
- Кожен член нашої делегації наділений повноваженнями жителів Бєлгородської області, а це 1 532 000 чоловік. Тому сьогодні у вас у гостях саме стільки православних громадян Бєлгородщини, — резюмував Віктор Васильович, і зал вибухнув оплесками. — Ми любимо Україну, пишаємося, що живемо по сусідству з вами. У цей рік ми прагнемо увіковічнити пам’ять про видатного Святителя, іменем якого буде названо вулицю в Бєлгороді. Сподіваємося, що наші з вами відносини, як і любов до святителя Іоасафа, будуть міцнішати.
Віктор Овчинніков також поділився успіхами свого краю в промисловості й будівництві, які самі ж бєлгородці пов’язують із покровительством святителя Іоасафа. Настоятель Преображенського кафедрального собору Бєлгорода, де знаходяться мощі святителя Іоасафа, протоієрей Олег Кобець розповів, як двадцять років тому на Бєлгородщині гучно прозвучало ім’я Святителя — саме тоді надійшла радісна звістка про віднайдення чудотворних мощей. Відтоді бєлгородці почали ретельно вивчати життєву історію святителя Іоасафа, і цей шлях привів їх на святу прилуцьку землю, куди вони планують у ювілейні вересневі дні привезти вогонь від храмових лампад часів єпископства Іоасафа Бєлгородського.
Дякуючи прилучанам за теплий прийом, гості передали подарункову літературу тим нашим землякам, котрі своїми справами прославляють святителя Іоасафа: Юрію Беркуту, Юрію Коптєву, протоієрею Миколі Котеленцю, Григорію Мисану, Володимиру Папазову, Тетяні Клименко, Тетяні Лук’яниці, Вікторії Сак, Тетяні Зоць.
У свою чергу міський голова Прилук привітав делегацію розкішним короваєм і висловив надію, що ім’я видатного уродженця міста буде належним чином вшановане:
- Ми повинні всією громадою докласти максимум зусиль, щоб пам’ять про святителя Іоасафа, його подвижницькі діяння були щодня з нами.
Юрій Беркут зачитав вітальний адрес губернатора Чернігівщини Володимира Хоменка. «Нині, як ніколи, людям потрібна духовна опора для розбудови своєї держави, в якій люди житимуть по-християнськи, мирно і заможно. Хай це широке зібрання громадськості двох країн надасть позитивного поштовху подальшому розвитку міждержавних та державно-конфесійних відносин на партнерських засадах, утвердженню духовно-моральних цінностей у нашому суспільстві», — зазначається у зверненні.
Один із гостей, уродженець Приудайського краю, письменник Віктор Череватенко прочитав власну віршовану «Присвяту святителю Іоасафу» українською мовою. А завершальним акордом форуму та його окрасою став концерт автора й виконавця Валерія Малишева. Хто чекав побачити відому поп-зірку з бритою наголо головою та в шкіряному сценічному вбранні й почути призабутий хіт «Тополь головой качает», той глибоко помилявся. Перед публікою з’явився статечний чоловік у строгому костюмі. Його нинішні пісні відрізняються від попередніх скромністю й високою духовністю, православним закликом вірити в Бога. Виконав артист і відомі всім «Чорнобривці» та пісню донських козаків «Не для меня». У перервах між номерами колишній льотчик-винищувач розповідав про свої відвідини святих місць та спостерігання чудодійних зцілень.
- П’ять років тому я покінчив із бісівським вертепом під назвою «шоу-бізнес» і почуваюся щасливим, — сказав Валерій Малишев, який у ексклюзивній бесіді з «Градом» поділився секретом протидії спокусам: треба молитись.
Ось і з’явилася на світ ще одна дружба, котра, вочевидь, буде тільки міцніти — дружба між прилучанами й бєлгородцями. Називаючи сьогодні один одного братами, ми не збираємося завтра відмовлятися від своїх слів. Нас єднає святитель Іоасаф — святий, який відстоює наші інтереси перед Всевишнім, тому інакше й бути не може. І це обіцяє ще величніші святкування у вересні, коли разом із гостями в Прилуки прибудуть мощі Іоасафа, силу яких не змогли здолати ні час, ні вороги православної віри.