Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОФИЦИАЛЬНАЯ ХРОНИКА

04.04.2011. РІВНЕ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив Літургію в Корецькому монастирі
3 квітня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав Свято-Троїцький Корецький жіночий монастир і в соборному храмі обителі звершив Божественну літургію. Його Блаженству співслужили архієпископи Рівненський і Острозький Варфоломій, Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, Переяслав-Хмельницький Олександр, єпископи Володимир-Волинський і Ковельський Никодим та Шепетівський і Славутський Володимир.
За богослужінням Архіпастир звернувся до прочан зі словами настанови.
Після відправи Блаженніший Владика молитовно вклонився головній монастирській святині ― чудотворній іконі Божої Матері «Споручниця грішних».

04.04.2011. ЖИТОМИР. Предстоятель УПЦ відвідав ставропігійний чоловічий монастир
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир прибув до Свято-Георгіївського Городницького ставропігійного чоловічого монастиря, що на Житомирщині. 2 квітня Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію в соборному храмі обителі в ім’я великомученика Георгія Побідоносця. Йому співслужили єпископ Городницький Олександр та насельники обителі у священному сані.

06.04.2011. ЄРУСАЛИМ. Предстоятель УПЦ з паломницьким візитом відбув на Святу Землю
6 квітня розпочався паломницький візит Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, на Святу Землю.
7 квітня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир співслужив Патріарху Єрусалимському Феофілу ІІІ за Божественною літургією в храмі Архангела Гавриїла, що знаходиться над джерелом Благовіщення в місті Назареті – на місці, де Пресвята Діва отримала радісну звістку про народження Нею Спасителя світу Іісуса Христа.
За богослужінням молилися архієреї Української та Єрусалимської Православних Церков, а також численні паломники з України.
В ніч з 8 на 9 квітня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію в єрусалимському храмі Воскресіння Христового в Кувуклії Гробу Господнього.
Його Блаженству співслужили архієпископи Полтавський і Миргородський Филип, Переяслав-Хмельницький Олександр, Мукачівський і Ужгородський Феодор, представники Єрусалимського Патріархату.
За Божественною літургією молилися та причастилися прочани з України.
Блаженніший Митрополит та прочани вклонилися святим місцям, що зібрані під склепіннями храму Воскресіння Христового.
Цього ж дня делегація Української Православної Церкви на чолі з Митрополитом Володимиром повернулася до столиці України.

13.04.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ висловив співчуття Патріаршому Екзарху та Президенту Білорусі з приводу трагедії на станції метро
Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, висловив співчуття Митрополиту Мінському і Слуцькому Філарету та Президенту Білорусії Олександру Лукашенку з приводу трагедії, що сталася на станції метро. 11 квітня в Мінську на станції метро «Октябрьская» при скупченні великої кількості людей стався вибух.
За останніми даними, загинуло 12 чоловік, поранено 126, з них 22 людини знаходяться у тяжкому стані.

13.04.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ прийняв делегацію Англіканської Церкви
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв делегацію Англіканської Церкви на чолі з єпископом Уейкфілдом Стівеном Платтеном.
Єпископа супроводжували особистий капелан Архієпископа Кентерберійського отець Джонатан Гудуол та член Англікансько-православної інтернаціональної комісії отець Хью Уайбру. Також делегацію супроводжував глава Євангельської баптистської церкви Грузії архієпископ Малхаз Сонгулашвілі.
Зі сторони Української Православної Церкви на зустрічі були присутні виконуючий обов’язки голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, секретар відділу протоієрей Миколай Данилевич, співробітники відділу.
Митрополит Володимир відзначив, що діалог між Православною та Англіканською Церквами, який розпочав Святіший Патріарх Сергій (Старогородський), продовжується і розвивається вже протягом багатьох десятиліть.
Голова делегації зауважив, що зустрічається з Блаженнішим Митрополитом Володимиром не вперше. Він пригадав першу зустріч, яка відбулася 20 років тому в Москві. Тоді ще митрополит Ростовський Володимир сказав, що «близькість Православної та Англіканської Церков проявляється у близькості їх віри та літургії».
У ході зустрічі також були обговорені актуальні питання церковного життя в Україні та місії Церкви в сучасному суспільстві. Говорячи про сучасну ситуацію в Україні, Предстоятель Української Православної Церкви наголосив: «Нинішнє становище Церкви є тривожним, оскільки православний народ розділений і взагалі розділені християни. Прикро, що в той час, коли ми можемо вільно молитися, є така перешкода, як розкол. Проте сподіваємося, що в недалекому майбутньому його буде подолано».
Сторони обговорили питання церковно-державних відносин у двох країнах – Україні та Англії.
Звертаючись до членів делегації, архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр висловив слова вдячності Архієпископу Кентерберійському за сприяння в презентації Пересопницького Євангелія у Великобританії, яка відбулася в 2008 році.
На завершення гості з Англії подякували Предстоятелю Української Православної Церкви за теплий прийом, сторони обмінялися пам’ятними подарунками.

14.04.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ освятив капсулу для храму, що будується на Луганщині
13 квітня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир прийняв представників опікунської ради храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радосте».
Представники опікунської ради храму, що будується в місті Стаханові Луганської області, голова опікунської ради архімандрит Діонісій (Тивяков), її секретар Олександр Жученко та благодійник храму Сергій Шахов розповіли Блаженнішому Владиці про проект. Після розповіді сторони підписали пам’ятну грамоту про заснування храму.
Потім Архіпастир у домовій церкві в ім’я святителя Миколая Чудотворця освятив капсулу, що буде закладена в основу храму, та вклав у неї частку мощей священномученика Володимира (Богоявленського) і пам’ятну грамоту. Первосвятитель побажав присутнім Божої допомоги в здійсненні благої справи.

15.04.2011. КИЇВ. Його Блаженство вручив нагороди за зведення каплиці в Антарктиді
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі вручив церковні нагороди благодійникам, які посприяли виготовленню, доставці, спорудженню каплиці в ім’я святого рівноапостольного князя Володимира на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» у березні цього року.
Так, орденів святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеню були удостоєні директор національного арктичного наукового центру Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації України Валерій Литвинов, директор фонду підтримки ветеранів Арктики і Антарктики Володимир Кошелев, керівник Української антарктичної експедиції Микола Маковій. Голову ради опікунів благодійного фонду «Участие» Сергія Михайлова було відзначено орденом святого великомученика Георгія Побідоносця.
Каплиця рівноапостольного князя Володимира на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» є найпівденнішою на земній кулі. Вона була зведена за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира. За дорученням Його Блаженства архієпископ Львівський і Галицький Августин вирушив на станцію разом з полярниками і освятив місце для каплиці. У ній можуть одночасно молитися до 30 чоловік.

15.04.2011. КИЇВ. Співробітники Державтоінспекції столиці отримали церковні нагороди
14 квітня в Україні відзначають День працівника Державної автомобільної інспекції. Цього дня Блаженніший Митрополит Володимир у своїй предстоятельській резиденції в Успенській Києво-Печерській Лаврі прийняв групу співробітників полку ДАІ ДМС в м. Києва.
Архіпастир привітав працівників автоінспекції з професійним святом і вручив їм церковні відзнаки. Так, Блаженніший Владика нагородив орденами святого великомученика Георгія Побідоносця командира полку ДАІ полковника Валерія Комишного, його заступників полковника Василя Мадюдю та підполковника Віктора Тіщенка, начальника штабу підполковника Володимира Демчука. Благословенні грамоти Первосвятитель вручив заступникам командира батальйону супроводження майорам Сергію Гончаренку та Роману Дмитренку. Вітаючи нагороджених, Предстоятель УПЦ побажав їм Божої допомоги у служінні державі та її народу.

18.04.2011. КИЕВ. В Вербное воскресенье Блаженнейший Митрополит Владимир совершил Литургию
В день Входа Господнего в Иерусалим Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир совершил Божественную литургию в Трапезном храме во имя преподобных Антония и Феодосия Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры.
Его Блаженству сослужили ректор Киевских духовных школ архиепископ Бориспольский Антоний и насельники обители в священном сане.
Накануне вечером Предстоятель Украинской Православной Церкви совершил всенощную в Трапезном храме Лавры. После чтения Евангелия Блаженнейший Владыка совершил традиционное освящение ивовых ветвей.

18.04.2011. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир совершил закладку колокольни Спасо-Преображенского храма
По благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира наместник Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры архиепископ Вышгородский Павел в сослужении секретаря Предстоятеля УПЦ архиепископа Переяслав-Хмельницкого Александра, секретаря Киевской Митрополии, благочинного храмов города Киева протоиерея Виталия Косовского и духовенства города совершил Божественную литургию в столичном храме Преображения Господня (массив Теремки-2, ул. В. Касияна, 1).
После богослужения духовенство и прихожане храма встретили Предстоятеля Украинской Православной Церкви Митрополита Киевского и всея Украины Владимира.
Сначала Архипастырь освятил северную и южную апсиды храма, на которых была завершена отделка и установлены мозаичные образы святых.
Далее Первосвятитель совершил чин закладки капсулы в фундамент колокольни с крестильней, которая возводится рядом с храмом.
По завершении богослужебного чина Блаженнейший Владыка поздравил всех с праздником Входа Господня в Иерусалим и освятил ивовые ветки, принесенные верующими.

18.04.2011. КИЇВ. Предстоятелю УПЦ передано фрагмент плінфи від Святої Софії Київської
У резиденції Блаженнішого Митрополита Володимира генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська передала Блаженнішому Митрополиту Володимиру фрагмент плінфи та цем’янкового розчину, знайдений археологами на території Софійського Собору, який згодом було закладено у фундамент майбутнього кафедрального собору УПЦ.
На церемонії закладення плінфи також були присутні секретар Предстоятель УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр та голова Синодального відділу «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик).

18.04.2011. КИЇВ. Ректор Музичної академії подякував Його Блаженству за раритети з особистої колекції
Блаженнішому Митрополитові Київському і всієї України Володимиру
Ваше Блаженство!
28 березня цього року у Великому залі Національної музичної академії імені П.І. Чайковського відбувся концерт «Не забудьте пом’янути…», присвячений 150-річчю від дня смерті видатного українського художника, філософа та громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка.
Концерт, участь у якому взяли Герої України А.Н. Паламаренко, Є.Г. Савчук, народний артист України Г. Гриньків, професор Г. Булибенко, студентський хор і капела бандуристів академії та інші виконавці, пройшов із величезним успіхом при переповненому залі. Щиро вдячні Вам, Ваше Блаженство, за люб’язно надані експонати з Вашої особистої колекції, а саме видання поезій Т.Г. Шевченка, гравюри до його творів, але головним експонатом виставки під час концерту пам’яті великого Кобзаря була ікона святителя Тарасія та преподобного Михаїла Малеїна, написана 1867 року другом поета Григорієм Честнаховським на згадку про Шевченка та його приятеля Михайла Лазаревського.
З глибокою повагою
В.І. Рожок,
ректор Національної музичної академії імені П.І. Чайковського,
доктор мистецтвознавства, професор, народний артист України

22.04.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ прийняв групу освітян АР Крим
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв групу освітян на чолі із заступником міністра освіти і науки, молоді та спорту АР Крим Володимиром Буякевичем.
На зустрічі були присутні працівники міністерства, інтернатів, дошкільних та шкільних навчальних закладів Кримської автономії.
Благословляючи гостей, Архіпастир побажав благословення та допомоги Воскреслого Господа на ниві освіти.
На згадку про відвідини Києво-Печерської Лаври Блаженніший Владика вручив працівникам освіти великодні сувеніри.

23.04.2011. КИЕВ. Благодатный огонь прибыл в Украину
В субботу, 23 апреля, накануне Светлого Христова Воскресения около 21 часа делегация Украинской Православной Церкви во главе с ректором Киевских духовных школ архиепископом Бориспольским Антонием, секретарем Предстоятеля УПЦ архиепископом Переяслав-Хмельницким Александром и епископом Макаровским Иларием, прибывшая из Иерусалима и доставившая в Украину Благодатный огонь, торжественно внесла святыню в Центральные ворота Лавры.
У Святых врат святыню встретил Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир. Также на церемонии присутствовали архиепископ Вышгородский Павел и епископ Васильковский Пантелеимон.
На Соборной площади Лавры Блаженнейший Митрополит Владимир благословил верующих свечами, зажженными от Благодатного огня.
После этого Архипастырь раздал святыню духовенству и верующим. На протяжении пасхальной ночи Благодатный огонь будет доставлен в храмы и монастыри Украинской православной Церкви.
В этом году Благодатный огонь сошел в иерусалимском Храме Гроба Господня примерно в 15 часов по киевскому времени.

24.04.2011. КИЕВ. Руководители державы встретили Воскресение Христово в Киево-Печерской Лавре
В ночь с 23 на 24 апреля Предстоятель Украинской Православной Церкви возглавил всенощное Пасхальное богослужение, которое уже четвертый год подряд совершалось на площади перед Свято-Успенским собором Киево-Печерской Лавры.
Его Блаженству сослужили наместник Лавры архиепископ Вышгородский Павел, ректор Киевских духовных академии и семинарии архиепископ Бориспольский Антоний, секретарь Предстоятеля УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Александр, епископ Макаровский Иларий, епископ Васильковский Пантелеимон, а также лаврское духовенство.
Вместе с верующими за богослужением молились Президент Украины Виктор Янукович, премьер-министр Украины Николай Азаров, Голова Верховной Рады Украины Владимир Литвин, губернатор Киевской области Анатолий Присяжнюк, глава КГГА Александр Попов, члены правительства, народные депутаты, должностные лица.
Служба началось крестным ходом вокруг Успенского собора с Благодатным огнем и иконой Воскресения Христова, после чего были совершены пасхальная утреня и Литургия. Одной из особенностей Пасхального богослужения является чтение Евангельского зачала на нескольких языках. В частности, этой ночью за Литургией Святое Письмо было прочитано на греческом, латинском, украинском, румынском и церковнославянском языках.
За богослужением архиепископ Вышгородский Павел зачитал послание Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла. Затем, приветствуя многотысячную паству радостными словами «Христос Воскресе!», Блаженнейший Митрополит Владимир и духовенство обители освятили пасхальные куличи.

24.04.2011. КИЕВ. Предстоятель УПЦ отметил заслуги столичного духовенства
В день светлого Воскресения Христова Предстоятель Украинской Православной Церкви совершил вечерню на площади перед деревянным храмом в честь Всех святых комплекса кафедрального собора Воскресения Христова города Киева.
За понесенные труды на церковной ниве Митрополит Владимир удостоил отдельных священнослужителей богослужебных наград, в частности права ношения митры были удостоены протоиереи Андрей Ткачев, Владимир Савельев, Василий Алексик.
Предстоятель Украинской Православной Церкви поздравил духовенство и мирян со светлым Христовым Воскресением.

26.04.2011. КИЕВ. Православные поздравили Предстоятеля Церкви
Вечером 25 апреля Предстоятель Украинской Православной Церкви совершил пасхальную вечерню в Трапезном храме Киево-Печерской Лавры.
За богослужением также молились митрополит Одесский и Измаильский Агафангел, управляющий делами УПЦ архиепископ Белоцерковский и Богуславский Митрофан, ректор Киевских духовных академии и семинарии архиепископ Бориспольский Антоний, секретарь Предстоятеля УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Александр, епископы Макаровский Иларий, Яготинский Серафим, Васильковский Пантелеимон, Броварской Феодосий.
После богослужения от имени викарных архиереев, духовенства, монашествующих Киевской епархии и боголюбивых мирян епископ Переяслав-Хмельницкий Александр зачитал поздравительные слова в адрес Предстоятеля Украинской Православной Церкви.
После этого Первосвятитель поздравил присутствующих с праздником Воскресения Христова. Его Блаженство благословил духовенство, монашество и верующих иконками Воскресения Христова, а каждый ребенок, который в этот день пришел в храм, получил из рук Блаженнейшего Владыки Владимира пасхальные сладости.