Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.04.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Пасхальне послання митрополита Антонія

Боголюбивим пастирям,
чесному чернецтву
і всім вірним чадам
Хмельницької Єпархії
Української Православної Церкви
«Воскресєнія дєнь, просвєтімся людіє:
Пасха, Господня Пасха … »
(Ірмос 1 Пісні Пасхального канону)
Улюблені у Господі всечестні отці, боголюбиві іноки й інокині, браття й сестри і усі мої дорогі й вірні чада Хмельницької єпархії УПЦ та за її межами!
Сердечно поздоровляю усіх Вас зі світлим, радісним і найвеличнішим «Празником празників» і «Торжеством із торжеств» — Світлим Христовим Воскресінням і вітаю Вас вічно живою давньою апостольською звісткою:
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Кожного разу, вимовляючи цей пасхальний символ нашої віри, ми свідчимо про те, що Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа — це основа й вінець християнського вчення, це перша й найбільша істина, яку почали сповіщати апостоли. «Якщо Христос не воскрес, тоді марна й проповідь наша, марна й віра ваша» (1 Кор. 15,14) — пише апостол Павло.
Вперше ці слова прозвучали в Єрусалимі, коли жінки-мироносиці рано біля Гробу почули від Ангела про Воскресіння Господа Ісуса. «Його нема тут — Він воскрес, як сказав. Підійдіть, погляньте на місце, де лежав Господь » (Мф. 28.6), — сповістив їм Ангел.
Вже більше двох тисячоліть ці слова звучать на різних мовах в усьому світі, подаючи надію та утіху мільйонам людей. У світі, де ще добро бореться зі злом, де іноді здається, що панує несправедливість, звістка про Воскресіння Христове стає надійною основою віри у Світло, що перемагає темряву.
Господь Ісус Христос Своїм славним Воскресінням зруйнував ворота аду, переміг смерть і дарував нам життя вічне. Тепер смерть є дверима в нове життя, де людське єство продовжує своє буття. Тепер земне життя наше — лише початок, лише переддень вічного, нескінченного перебування на небесах, в оселях великого Бога і Спаса нашого Ісуса Христа (Флп.3, 20).
Сьогодні день Христового Воскресіння. Нині веселиться і радіє всесвіт, ’’нині все наповнилося світла — і небо, й земля й безодня’’ ( 3 пісня Пасхального канону), бо «поглинута смерть перемогою». Нині в духовній радості і благоговійному трепеті перед таємницею Воскресіння весь світ урочисто святкує Святу Пасху.
Немає в світі іншої такої радості, яка б порівнялася із радістю про Воскреслого Господа Ісуса, і немає більш гідного приводу для духовного піднесення, ніж звістка про найбільшу перемогу Христа над смертю і над дияволом.
І Свята Церква в «цей день, що його створив Господь » (Пс.117, 24) закликає своїх чад «радіти та тішитись», закликає нас відкласти в сторону журбу і земні турботи, пробачити ворогів наших, забути взаємні обіди і образи, бо сьогодні день радості і тріумфу, сьогодні — Пасха Христова.
Слухаючи ці заклики і святкуючи Пасху Христову, будемо радіти ні з чим незрівнянною великою радістю, бо тільки у Пасхальні дні більше, ніж в інший час, відчувається сила Воскресіння Христового, та сила, яка перемогла владу темряви, звільнила душі із аду, відкрила двері раю, перемогла узи смерті, влила життя і світло в душі віруючих.
Дорогі і улюблені отці, браття і сестри!
Пасха Христова знову прийшла в наші душі і серця і осяяла нас Світлом невичерпним, Світлом Царства Божого, Світлом великої Пасхальної радості.
У цей радісний день нехай кожен із нас поділиться радістю Воскресіння Христова із знедоленими — вдовами та сиротами, хворими та ув’язненими, людьми похилого віку і бідними. Світло Воскресіння нехай увійде і в їх оселі, радість Пасхи нехай утішить і їх змучені душі. Щедра милостиня і благотворіння нехай стануть для нас тою справою Божою, яку тільки і личить робити в сьогоднішній день – в Торжество із Торжеств.
У нинішньому році, у ці Пасхальні дні, ми будемо відзначати 25-ту річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Ця трагедія у багатьох людей забрала життя, а наслідки цієї техногенної катастрофи тяжіють над нашим народом й дотепер. Наша Хмельницька єпархія активно співпрацює з обласною всеукраїнською громадською організацією «Союз. Чорнобиль. Україна» і своїми молитвами і матеріальною допомогою підтримує потерпілих від Чорнобильської аварії. Я закликаю Вас до молитви за тих, хто сьогодні страждає від наслідків цієї катастрофи.
Виконуючи подвиг служіння Церкві, кожен із нас повинен старанніше працювати для блага нашої Батьківщини і плекати у своїх серцях почуття патріотизму, високої громадянської відповідальності і проявляти турботу про збереження священного дару життя на землі в наш благодатний, але неспокійний час.
В ці Пасхальні, світлі і радісні дні, вітаю Вас, дорогі отці, браття і сестри, іноки й інокині, усі мої вірні духовні чада Хмельницької єпархії та за її межами, з Світлим Христовим Воскресінням — невичерпним джерелом вічного життя, святої любові, чистої правди і непроходячої радості. Від усієї душі бажаю Вам, перш за все, по заклику Святої Церкви, втішитись торжеством нашої віри, бажаю Вам міцного здоров’я, безмежної Пасхальної радості, яка би широким потоком розлилася в серцях Ваших і горіла б у них постійно, а також бажаю всього необхідного для життя і спасіння!
Нехай радість Воскресіння Христова осяє наше життя, наповнить наші душі і ніколи не оскудіє в наших серцях!
«Воскресіння день, і Просвітимся Торжеством, і один одного обіймімо… І ненавидящим нас простимо всім Воскресінням…», бо

ХРИСТОС ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
+ АНТОНІЙ,
Митрополит
Хмельницький і Старокостянтинівський

Пасха Христова
2010 р.
м. Хмельницький