Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.03.2011. КИЇВ. В день Торжества Православ’я Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну Літургію в Трапезному храмі

13 березня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженіший Митрополит Володимир звершив Божественну Літургію в Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Його Блаженству співслужили: намісник монастиря архієпископ Вишгородський Павел, ректор Київської духовної академії архієпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, єпископ Макарівський Іларій, єпископ Васильківський Пантелеімон.
За богослужінням Первосвятитель відзначив ряд насельників Лаври та викладачів Академії богослужбовими нагородами. Окрім цього, за труди на благо Церкви та у зв’язку із 60-річчям від дня народження Блаженніший Владика нагородив попереднього ректора Київських духовних шкіл протоієрея Миколая Забугу Відзнакою Предстоятеля УПЦ.
Також під час відправи Митрополит Володимир висвятив у священника клірика Свято-Покровського жіночого монастиря міста Києва диякона Василія Савку.
В першу неділю Великого посту Церква традиційно святкує Торжество Православ’я. Перед початком богослужіння був відправлений традиційний молебний чин Торжества Православ’я. Він включає в себе читання «Символа віри», виголошення «Вічної пам’яті» усім захисникам Православ’я, проголошення «Многоліття» всім Предстоятелям канонічних Православних Церков та піднесення молитвослов’я за Церкву. Зокрема, цього дня згадуються всі ті, хто зміцнював православну віру протягом багатьох століть й ті, хто сьогодні звершує своє служіння і свої подвиги заради поширення віри Христової.
Свято Торжества Православ’я символізує остаточну перемогу над іконоборчою єрессю. Встановлення його пов’язано з подіями Константинопольського собору 843 року, що був скликаний благочестивою імператрицею Феодорою для відновлення іконошанування у Візантійській імперії.
На згадку про цю подію, важливу для христианського світу і у пам’ять про імператрицю Феодору, щорічно в першу неділю Великого посту Православна Церква урочисто відзначає відновлення іконошанування.
Звертаючись до пастви із Первосвятительським словом, Блаженніший Митрополит Володимир розповів про історію та значення свята.