Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.03.2011. БIЛА ЦЕРКВА. В мiстi відбудеться святкування Масляної

5 березня 2011 р. за ініціативи Білоцерківської єпархії та при підтримці Білоцерківської міської та районної державної адміністрацій на Торговій Площі м. Біла Церква відбудеться святкування Православної Масляної.
У програмі свята:
звернення Високопреосвященнішого Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського, перед початком Великого посту;
виступи артистів театру ім. П.К.Саксаганського;
церковних хорів;
народних колективів;
святковий ярмарок;
різноманітні цікаві конкурси;
пригощення млинцями та чаєм;
та багато цікавого.
До речі. Масляна, або масниця, — це підготовчий тиждень до Великого посту, його ще називають Сиропусним. Таку назву він має через те, що на протязі цієї неділі м’ясні страви виключаються з раціону, а із скоромної їжі у цей тиждень дозволяється їсти тільки сир, молоко, масло та яйця. За традицією українці готували галушки у молоці, гречаники, млинці, вареники, для яких господині використовували різні начинки: сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, вишні, варену квасолю, — а також пекли пироги. Усі страви щедро приправлялися маслом, що, власне, і дало назву цьому тижню.
Закінчується Масляна Прощеною неділею. У цей день усі православні просять один в одного пробачення і роблять усе, аби примиритися з ворогуючими, щоб почати своє покаяння перед Господом у повній злагоді зі всіма. Тому цю неділю називають Прощеною, після якої і настає Великий піст.
Блаженніший Митрополит Володимир: «Масляна — нецерковне свято, яке відзначалося у слов’янських народів до прийняття християнства. Люди пекли млинці, які зовнішньо нагадували сонце, частували млинцями близьких і незнайомих, очікуючи наступного свята на честь сонця. Для нас Сонце Правди — це Христос, наша віра і світла надія. Тому через Церкву Господь не забороняє в ці дні повеселитися, щоб перед постом набратися сил для нових духовних звершень».