Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Забота о молодежи

08.02.2011. ВІННИЦЯ. Православна молодь об’єднується за допомогою Інтернету
За благословенням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона у соціальній мережі «Вконтакте» була створена група православної молоді, яка отримала назву «Православна кают-компанія». Кураторами групи є молоді вінничани – студенти вінницьких і київських навчальних закладів. Один з них, Назарій Давидовський, розповів, що ідея назвати групу кают-компанією виникла під час обговорення молодіжних проектів за участю священиків вінницьких храмів та представників вінницьких «молодіжок». Логіка була простою: якщо Церква є кораблем, який веде до спасіння, то чому б у ньому не було місця для кают-компанії, де православним молодим людям можна було б поспілкуватися, поділитися ідеями та просто подружитися. Саме для цього й була створена група в Інтернеті.
На головній сторінці «Кают-компанії» написано, що це «територія твого спілкування, твої зустрічі, подорожі, нові знайомства, можливість проявити твою ініціативу, місце, де всі – твої друзі». Головна мета «кают-компанії» – організація можливості спілкування для молодих людей, котрим є близькими і дорогими такі поняття, як віра і Церква.
Що стосується ініціативи, то її тут тільки вітають: можеш придумати що завгодно – від православного флеш-мобу до спільного святкування будь-якої події або, наприклад, походу чи паломництва. Для того, щоб молоді люди «генерували» свої задуми, був створений «Банк оригінальних ідей».
На початку травня планується проведення православного квесту по місту Вінниці. Квест буде пов’язаний з православною історією міста, наповнений цікавими завданнями. Також планується проведення фотоконкурсу храмів Вінниччини. Найкращі роботи учасників увійдуть до фотоальбому, який буде випущений згодом. Конкурс ще не оголошений, але молоді люди вже відгукнулися на цю ініціативу і все активніше завантажують свої фото. Фото можна переглянути у фотоальбомі групи «Наші храми – Вашими очима».
Прес-служба Вінницької єпархії

10.02.2011. ПОЛТАВА. Состоялся семинар школьных педагогов
В духовно-просветительском центре епархии состоялась новая встреча школьных педагогов с представителями духовенства епархии. В ней приняли участие более 30 учителей средне-образовательных школ города, которые преподают или будут преподавать курс христианской этики. Со стороны епархии просветительское мероприятие провёл протоиерей Андрей Симон – представитель Всеукраинского православного педагогического общества в Полтаве. Эти встречи-семинары были организованы по инициативе Светланы Горбанёвой, которая на время начала проекта занимала должность начальника управления образования Полтавского городского совета, и по благословению архиепископа Полтавского и Миргородского Филиппа. Этот семинар был посвящен, в первую очередь, обсуждению вопросов, связанных с методическим обеспечением для педагогов, и знакомству с пособиями по христианской этики. Священники рассказали учителям о возможных темах для бесед в преддверии Великого поста.

03.03.2011. ВІННИЦЯ. Священик організував акцію «День без комп’ютера»
Не секрет, що нинішня молодь живе здебільшого у віртуальному світі комп’ютера, де знаходить для себе і роботу, і розваги. За допомогою комп’ютеру та мережі Інтернет стає все легше звершувати віртуальні подорожі до будь-якої країни світу і спілкуватися з її мешканцями. При цьому молоді люди не мають часу для того, щоб помилуватися красою реальної природи і поспілкуватися один з одним віч-на-віч. Щоб допомогти молодим людям зустрітися і мати живе спілкування та ще й на фоні прекрасної природи, благочинний Мурованокуриловецького району протоієрей Василій Балан задумав провести акцію «День без комп’ютера», до якої залучив молодих парафіян свого храму.
27 лютого сімнадцять молодих людей, місцевих старшокласників, разом із батюшкою пішли в похід до засніженого лісу. Перед початком походу в місцевій каплиці священик відслужив молебень, Десятикілометрова подорож вимагала від учасників певної фізичної підготовки, адже дорога проходила по глибокому снігу. Тим не менше настрій у всіх був бадьорий.
Окрім дітей і протоієрея Василія Балана, в поході взяли участь депутат районної ради Віктор Ферманюк з дружиною та вчитель Неруш В.І., які зацікавилися ідеєю священика.
Під час зупинок молоді люди спілкувалися зі священиком та один з одним на різну тематику. І, звичайно, розпалили багаття, біля якого усі зігрілися та пообідали.
Додому поверталися з приємною втомою та масою чудових вражень. А це означає, що день без комп’ютера приніс молоді задоволення і духовну користь.
Прес-служба Вінницької єпархії

07.03.2011. ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт відвідав ліцеїстів
Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт відвідав вихованців Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Зустріч відбулась у контексті багаторічної співпраці Волинської єпархії УПЦ з обласним ліцеєм та в рамках планового місячника правовиховної роботи ліцею. Обласний ліцей серед основних своїх завдань ставить турботу про сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків. За проханням керівництва закладу саме учні цієї категорії стали основними учасниками зустрічі з митрополитом. Ліцеїсти привітали владику пісенним виступом та подарували рушник, вишитий власними руками. У відповідь студенти Волинської духовної семінарії показали театралізовану сцену «Совість». У ній йшлося про те, як одинадцятикласники роздумують над дорослим життям, в яке вони мимоволі вступають. Та несподівано на цьому шляху знайомляться з «совістю», що намагалась показати життя молодої людини, яка вірить у Бога.
По закінчені вистави митрополит Ніфонт звернувся до ліцеїстів з повчальним словом.

24.03.2011. ДЖАНКОЙ. Состоялся первый епархиальный конкурс знатоков православной культуры
По благословению епископа Джанкойского и Раздольненского Алипия в городе состоялся первый епархиальный конкурс знатоков «Что? Где? Когда?» по курсу «Основы православной культуры» среди учащихся учебных заведений Джанкойской епархии. В мероприятии приняли участие 6 команд учеников 8-11 классов школ Красноперекопского, Нижнегорского, Первомайского, Джанкойского, Красногвардейского и Раздольненского районов. Конкурс проходил в актовом зале Джанкойской школы-комплекса № 2. Ученики демонстрировали свои знания по истории Ветхого и Нового Заветов, Церкви, иконописи.
Первое место заняла команда Первомайского благочиния (руководитель – Валентина Смердынская), второе – команда Джанкойского благочиния (руководитель – Наталья Шиян), третье – команда Красногвардейского благочиния (руководитель – Елена Буконкина).
Владыка Алипий наградил команды победителей архиерейскими грамотами и книгами о выдающихся церковных деятелях, трудившихся на Крымской земле. Все участники конкурса получили в благословение от владыки иконки Покрова Божией Матери.