Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.02.2011. ЛУЦЬК. В духовній семінарії відбулись Стрітенські вечори

17 лютого за благословенням митрополита Луцького і Волинського Ніфонта у Волинський духовній семінарії відбулись традиційні VII «Стрітенські вечори». Цьогоріч темою для вечорів стала близька ювілейна дата видатного українського письменника Тараса Григоровича Шевченка, а саме 150-річчя від дня його смерті. Організатори цього дійства викладачі семінарії – священик Степан Ярема та Мулько Світлана Василівна. Їх силами та силами студентів ВДС був організований прекрасний вечір пам’яті Кобзаря, адже Шевченко не був далеким від православної віри.
За програмою вечора зачитали декілька доповідей про життя, творчість та діяльність Т.Г.Шевченка, а також про його зв’язок із Волинським краєм. Семінаристи та вихованки регентських курсів гарно продекламували вірші поета та заспівали деякі поезії, які покладені на музику. Особливо цікавою була бесіда-дискусія про «Шевченка свого часу» та «Шевченка-сучасника», адже в свій час він не був піднесений на п’єдестал слави і визнання, а тепер прирівнюється до “божества”. До свята також долучились різні навчальні заклади міста Луцька.
На Стрітенських вечорах були присутніми митрополит Ніфонт, який благословив добрий початок хорошої справи, ректор ВДС протоієрей Сергій Ющик, ректор Вищих богословських курсів м. Львова протоієрей Микола Баранов, а також викладачі семінарії, які теж не були байдужими до цього вечора і прийняли в ньому активну участь. Особлива подяка Марії Василівні Моклиці, професору, доктору філологічних наук Волинського національного університету імені Лесі Українки, яка прикрасила вечір своїм словом та відповіла на багато запитань, що цікавили семінаристів.