Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.02.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. В єпархії пом’янули святого мученика Трифона

14 лютого — день пам’яті святого мученика Трифона.
Це один із чотирьох пре¬стольних свят Свято-Покровського кафедрально¬го собору м. Хмельницького.
Митрополит Хмельницький і Староконстантинівський Антоній разом із духовенством та прихожанами собору в молитвах просла¬вили св. мч. Трифона, вірного слугу Божого, що засвідчив свою вірність мученицькою смертю.
Трифон, який не мав книжної вченості, у всій повноті пізнав Премудрість Божу і з раннього віку отри¬мав від Бога дар цілительства.
З житія св.мч.Трифона відомо, що по його молитві із єдиної дочки імператора Гордіона вийшов нечистий дух у вигляді собаки і на за¬питання св. мч. Трифона: «Хто дав тобі владу посяга¬ти на творіння Боже?» відповів: «Ми не маємо вла¬ди над тими, які знають Бога і вірують в Єдинородного Сина Божого, але ті, які не вірять і ходять шляхами сво¬го серця, над тими ми отри¬муємо владу».
Через декілька років після смерті Гордіона римсь¬кий престол посів лютий суп¬ротивник християнства імпе¬ратор Декій. При ньому Три¬фон прийняв свою мученицьку смерть. Святого довго і жорстоко били палками. На¬прикінці катувань, бачачи не¬похитну віру Праведника Бо¬жого, його усікли мечем.
Передання Церкви збе¬регло чудесну розповідь про те, як молитва сокольничого Іоанна Грозного Трифона Патрікеєва до свого Небес¬ного Покривителя — св. мч. Трифона — допомагала йому знайти царського кречета, який під час полювання улетів і загубився.
З тих пір у Православній іконографії св. мч. Трифон зображається з птахом в пам’ять про незабутнє чудо, яке скоїв Господь по молитві Свого Праведника.