Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.01.2011. ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Секретар Предстоятеля УПЦ освятив повернутий Церкві храм

20 січня, у день собору предтечі і хрестителя Господнього Іоанна, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр відвідав своє кафедральне місто.
Тут владика з благословення Блаженнішого Митрополита Володимиразвершив освячення відреставрованого храму в ім’я архістратига Божого Михаїла.
Після освячення владика звернувся до вірян зі словом настанови та нагородив ктиторів та меценатів храму церковними орденами.
«Вітаю всіх з освяченням та оновленням цього храму, який був поруганий, але воскрес і з сьогоднішнього дня тут знову підноситиметься молитва і буде звершуватись те, заради чого були зведені ці стіни. У них знову зазвучать слова молитви, ми знову на престолі будемо приносити за увесь світ і за кожного із нас Безкровну Жертву Христову і знову буде звершуватися те, заради чого ми сюди прийшли – шукати свого спасіння. Нехай же Господь сподобить нас не тільки тут у храмі приймати небесне, але сподобить і небесних благ у Його Царстві», — сказав, зокрема, він.
Отож, з благословення Блаженнішого Владики архієпископ Олександр відзначив тих, хто допомагав у відновленні древнього храму. Серед нагороджених відзначимо міського голову Переяслав-Хмельницького Олександра Шкіру та директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Павла Довгошию, яких нагороджено орденами святителя Димитрія митрополита Ростовського, колишнього голову Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Олександра Коваленка та депутата Верховної Ради України ІV-скликання Олександра Шевченка, удостоєних орденів великомученика Георгія Побідоносця.
Вітаючи нагороджених, владика побажав їм молитовного заступництва та допомоги у трудах тих святих, що зображені на вручених орденах.
Після цього, архієпископ Олександр у співслужінні духовенства міста відправив у освяченому храмі Божественну літургію.
На малому вході владика Олександр з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви нагородив настоятеля Свято-Архангело-Михайлівського храму ієромонаха Антония (Пономаренка) правом носіння золотого наперсного хреста та возвів його у сан ігумена.
Наприкінці богослужіння від імені громади храму її настоятель подякував владиці Олександру за візит та поздоровив його із возведенням у сан архієпископа. На молитовну згадку отець Анатолій подарував архієпископу Олександру ікону «Моління про Чашу».
Михайлівський собор був найвидатнішою кам’яною будівлею стародавнього Переяслава. Він складав центральну ланку грандіозного архітектурного ансамблю «кам’яного граду», спорудженого наприкінці XI століття єпископом Єфремом. Собор Архістратига Михаїла був кафедральним, при ньому перебувала єпископська кафедра однієї з найбільших та найзначніших на Русі єпархій – Переяславської. 1239 року собор був зруйнований під час навали хана Батия. Нинішній храм зводився протягом 1646-1666 років на місці зруйнованого собору. Споруда є рідкісним зразком української архітектури другої половини XVII століття. В інтер’єрі зберігся розпис XVIII-XIX століть, виконаний митцями київської школи живопису.
У 1934 році храм був закритий, а згодом на території було розміщено музей.
У 2007 була організована церковна громада, яка звершувала богослужіння у наметі, що знаходився поруч із Свято-Михаїлівським храмом. У 2010 році указом Президента Україна комплекс споруд був переданий Православній Церкві. За цей час були проведені ремонтно-реставраційні роботи інтер’єру храму. Наразі тривають роботи по встановленню центрального куполу храму та облаштуванню прилеглої території. Також відзначимо, що Свято-Михайлівський храм єдиний у Переяслав-Хмельницькому, де щодня відправляється Божественна літургія.