Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.12.2010. ЛЬВІВ. В єпархії перебуває Чудотворна ікона та ковчег з мощами святителя Миколая чудотворця

8 грудня парафіяни разом із настоятелем Свято-Георгіївської церкви протоієреєм Романом Коломийчуком урочисто зустріли ікону святителя Миколая і ковчег з часточкою мощей угодника Божого, яка прибула у м. Львів зі Свято-Миколаївського Пустельно-Рихлівського монастиря Чернігівської єпархії. Після того, як ікона і мощі були розміщені на аналої посередині церкви, отець Роман звершив молебень з акафістом святителю Миколаю Мирлікійському Чудотворцю.
Перша згадка про монастир датується 1654 роком. Найбільш важливою подією в історії обителі була поява чудотворної ікони святителя Миколая. Коли за «Деулинським миром» Чернігівський край перейшов до Речі Посполитої, почалися утиски православних, люди потребували розради і укріплення у вірі. І саме у 1620 році благочестивий бджоляр знайшов на клені ікону святителя Миколая. Тричі він приносив її додому і тричі на ранок вона опинялася на тому ж дереві. Тоді бджоляр розповів усім про чудове з’явлення ікони і до клена розпочалося паломництво, православний народ молився перед чудотворним образом святителя Миколая і по вірі люди отримували зцілення. Пізніше на цьому місці була побудована капличка, а згодом – церква, престол якої був на пні того самого клена, на якому з’явилася ікона святителя. Рихлівський монастир славився і давніми печерами, до яких від мирської суєти усамітнювалися ченці.
Після закриття монастиря у 1922 році в його приміщеннях діяв дитячий будинок, храми були зруйновані, будови розбирали на цеглу.
Сьогодні Свято-Миколаївський Пустельно-Рихлівський монастир відновлюється. 3 травня 2004 року єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій (Полікопа) прийняв рішення про заснування релігійної громади на території колишнього монастиря у цьому благодатному місці. Його настоятелем був призначений ієромонах Серафим (в миру Ілля Євгенович Варванін).
21 травня під відкритим небом була відправлена перша Божественна Літургія. У липні 2006 року Рихловська релігійна громада була зареєстрована Свято-Миколаївським Пустельно-Рихлівським чоловічим монастирем.
З історією монастиря можна ознайомитися за адресою: http://www.orthodox.cn.ua/monastyri/112-pustynno-ryhlivskyj-mykolajivskyj-cholovichyj-monastyr.html.
Святині перебуватимуть у свято-Георгіївській церкві у м. Львові до 23 грудня.
Прес-служба Львівської єпархії